Okoljevarstvena organizacija Greenpeace opozarja, da je čas, da rešimo ozračje. Foto: EPA
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace opozarja, da je čas, da rešimo ozračje. Foto: EPA
Al Gore
Delegate je k trdnim obvezam pozval tudi Al Gore, ki je zaradi svojih prizadevanja za varstvo okolja prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir. Foto: EPA
Vroča pogajanja na Baliju

EU je odstopil od ključne zahteve, da bi v novi sporazum za boj proti podnebnim spremembam vključili neobvezujoče cilje za občutno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2020, čemur so najbolj nasprotovale ZDA. Najprej je EU grozil, da bo bojkotiral vrh o podnebju v ZDA prihodnji mesec, če Washington ne podprl natančnih določil o zmanjšanju izpustov, a je nato popustil od svojih zahtev. V dogovoru naj bi bilo tako zdaj omenjeno poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe, kjer so vključeni tudi točno določeni cilji.

ZDA bi rade same določile svoje cilje
Američani nasprotujejo določilu o zmanjšanju izpustov med 25 in 40 odstotki do leta 2020 glede na izhodiščno leto 1990, kar je je podpiral EU, in se zavzemajo za to, da bi vlade same določile svoje cilje za zmanjšanje izpustov.

Preberite si intervju z Andrejem Kranjcem, ki na okolijski konferenci predstavlja Slovenijo.

Delegate je nagovoril tudi Al Gore, letošnji nobelovec, ki je kritiziral ameriško politiko, zbrane pa pozval, naj se ne vdajo. "Moja rodna država, ZDA, je glavni krivec za nastalo situacijo."

EU se zavzema za trdna določila
Evropska unija je kljub ameriškemu nasprotovanju vztrajala, da mora besedilo vsebovati smernice, kako morajo bogate države do leta 2020 zmanjšati izpuste. Predstavniki 190 držav so se na dvetedenski konferenci na Baliju zbrali, da bi začrtali pot do novega načrta za boj proti podnebnim spremembma, ki bo nasledil kjotski protokol, katerega prva faza se bo iztekla leta 2012. "Vztrajali bomo pri vključitvi priporočila, za koliko naj razvite države zmanjšajo izpuste do leta 2020," je dejal evropski komisar za okolje Stavrov Dimas. "Naj znova ponovim, da mora imeti zemljevid, ki ga delamo tu na Baliju, jasen cilj."

Prepolovitev izpustov do 2050 glede na 2000
Kljub temu pa ni ponovil evropske zahteve po zmanjšanju izpustov od 25 do 40 odstotkov do leta 2020 glede na izhodiščno leto 1990. Tega ne vsebuje niti besedilo enega izmed zadnjih osnutkov, ki sicer predvideva največje zmanjšanje izpustov v naslednjih 10 do 15 letih, do leta 2050 naj bi se njihova raven prepolovila glede na leto 2000.

Po drugem osnutku pa omenjeno "evropsko" določilo ostaja. Besedilo, ki ga je oblikovala gostiteljica Indonezija, predvideva tudi večjo vlogo razvitih držav v boju proti globalnemu segrevanju.

K. T.

Vroča pogajanja na Baliju