Foto: AP
Foto: AP

Britanska družba Shell je nigerijsko nafto in plin začela črpati v 30. letih prejšnjega stoletja. Črpanje je v preteklih letih spremljalo na stotine razlitij nafte, ki so zahtevala draga popravila in odmevne tožbe, zato so že od leta 2011 nameravali prodati svoje proizvodne obrate v Nigeriji.

Shellova prodaja je del širšega umika zahodnih energetskih podjetij iz Nigerije. Ameriški Exxon Mobil, italijanski Eni in norveški Equinor so v preteklih letih že prodali svoje deleže v nigerijskem naftnem gospodarstvu.

Britanska družba je v izjavi navedla, da bo hčerinsko podjetje Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) prodala za 1,3 milijarde dolarjev, kupci pa bodo ob koncu prodaje dodatno plačali do 1,1 milijarde dolarjev iz naslova predhodnih terjatev.

"Ta dogovor označuje pomemben korak za Shell v Nigeriji, ki se ujema z našimi namerami o opustitvi črpanja v delti reke Niger. S tem bomo poenostavili svoj portfelj in prihodnje naložbe v Nigeriji usmerili na globokomorske dejavnosti," je povedala Shellova direktorica za črpanje plina Zoë Yujnovich.

Kupec Shellovega deleža je konzorcij Renaissance Africa Energy, ki sestavljajo krajevna podjetja za črpanje in predelavo nafte, in sicer iz ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith in družbe Petrolin švicarskega podjetja za trgovanje in naložbe. Prodajo bo morala potrditi še nigerijska vlada.

Razlitja in tožbe

Konzorcij Renaissance bo prevzel odgovornost za ravnanje v primeru razlitij, kraj in sabotaž, je sporočila družba Shell, ki se je v preteklih letih spopadala s številnimi odškodninskimi tožbami zaradi razlitij v delti reke Niger.

"Shell mora prevzeti odgovornost," je sporočil Nnimmo Bassey, izvršni direktor nigerijske fundacije Zdravje matere Zemlje. "To pomeni polno plačilo za sanacijo in obnovo onesnaženih območij kot tudi povračilo škode krajevnim skupnostim. Ne morejo se izogniti škodi, ki so jo povzročili."

Shellovo hčerinsko podjetje SPDC je del skupnega podjetja, ki upravlja 18 vrtine v Nigeriji. Poleg Shellovega 30-odstotnega deleža so med lastniki še Nigerijska državna naftna družba (NNPC), ki ima v lasti 55 odstotkov, francosko podjetje TotalEnergies z 10 odstotki in italijanski Eni s 5 odstotki. Shellov delež proizvodnje je konec leta 2023 znašal 458 milijonov sodčkov.

Skupaj z vrtinami v mednarodnih vodah bo Shell v Nigeriji obdržal tovarno utekočinjenega zemeljskega plina.