Sinji kiti so največje živali na Zemlji. Foto: EPA
Sinji kiti so največje živali na Zemlji. Foto: EPA

Raziskovalci in snemalci so v letih 2020 in 2021 ujeli kite na Sejšelih, zvočni posnetki, posneti v obdobju leta dni, pa so razkrili, da živali v tem območju preživijo več mesecev. To pomeni, da bi se tam lahko razmnoževale, po poročanju BBC-ja menijo znanstveniki.

Znanstveniki, ki so sodelovali v odpravi, so svoje odkritje opisali kot "zmago na področju ohranjanja narave", saj je sovjetska kitolovna flota v 60. letih prejšnjega stoletja zdesetkala populacijo kitov.

"Izkazalo se je, da si živali lahko opomorejo, če jih prenehamo množično pobijati in jim damo priložnost, da si opomorejo," je dejala ena od vodilnih raziskovalk Kate Stafford.

Število modrih kitov je še vedno le majhen del nekdanjega števila, Mednarodna zveza za varstvo narave je sinje kite tudi uvrstila na seznam ogroženih vrst. Več kot 300.000 jih je bilo ubitih samo na južni polobli – preganjale so jih sodobne, hitre kitolovne ladje.

"To je največja žival, ki je kdaj koli obstajala na planetu," je dejala znanstvenica. "Želimo vedeti, kam se vračajo, in to, da vemo, da je populacija na območju Sejšelov, je izjemno vznemirljivo."

Odkritje, objavljeno v reviji Journal of Endangered Species Research, je bilo rezultat podatkov, pridobljenih s pomočjo t. i. "zvočnih pasti" na morskem dnu v bližini Sejšelov. Pastem so priložili podvodne mikrofone, baterije in snemalne naprave, pasti pa so pustili na mestu eno leto in vsak dan snemali 15 minut na uro. Znanstvenica je med mesec dni trajajočo odpravo vsak dan s kolegi s pomočjo hidrofona "lovila" dogajanje.

Pesem sesalcev, ki je značilen za te vrste in ima zelo nizke frekvence, je bilo mogoče slišati predvsem marca in aprila. "To pomeni, da bi lahko bili Sejšeli res pomembni za sinje kite," je pojasnila Stafford. "Torej obstaja tudi možnost, da so Sejšeli območje razmnoževanja ali vzrejališča."

Znanstveniki so lahko celo ugotovili, kateri akustični populaciji pripadajo modri kiti na tem območju. "V času razmnoževanja pojejo in na podlagi tega, kar vemo o drugih kitih, menimo, da so to verjetno samci. Razlikujete jih lahko po zvokih, ki jih oddajajo. Na Sejšelih smo slišali akustično populacijo – tisto, ki jo običajno povezujemo s severnim Indijskim oceanom."

Znanstveniki za varstvo narave želijo natančno razumeti, kako pomembni so Sejšeli za sinje kite. "Na Sejšelih ni ogromno ladijskega prometa, zato bi si jih morda lahko predstavljali kot lep, miren in varen kraj za modre kite," je še dodala.