Kdaj bodo školjke spet primerne za uživanje, ni znano. Foto: CNRS
Kdaj bodo školjke spet primerne za uživanje, ni znano. Foto: CNRS

Školjčišča so bila zaradi prisotnosti lipofilnih toksinov zaprta skoraj vse poletje, kdaj pa bodo školjke primerne za uživanje, še zmeraj ni jasno. Na Vursu opravljajo tudi monitoring ostankov težkih kovin v morskih organizmih. Za zdaj ne na školjčiščih ne na ribah niso zasledili slabih rezultatov.
Prav tako bodo najmanj do konca meseca še zaprta tudi školjčišča na italijanski strani Tržaškega zaliva. Italijanski organi so jih zaprli 16. septembra, medtem pa je bilo na drugem koncu Italije, v pokrajini Piemont, konec septembra okoli 290 primerov zastrupitev s školjkami.

AAG s prijavo na Evropsko komisijo
Kot menijo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, je vzrok onesnaženja školjk v Tržaškem zalivu onesnaženje samega zaliva in nedovoljeni izpusti škodljivih snovi v morje, ki so se vrstili dolga leta. V AAG-ju so zato na Evropsko komisijo poslali prijavo.

Prepričani so, da je onesnaženje morja in obale pripeljalo do stanja, škodljivega za ljudi. Izpostavljajo divje odlagališče na italijanski strani v bližini Debelega rtiča, kamor naj bi več let odlagali odpadke iz tržaške železarne in druge industrijske odpadke. Odlagališče je po njihovih navedbah v bližini enega izmed školjčišč, ki je tudi predmet obravnave tožilstva v Torinu.