Projekt vetrne elektrarne na Volovji rebri se vleče že od leta 2004. Foto: EPA
Projekt vetrne elektrarne na Volovji rebri se vleče že od leta 2004. Foto: EPA
Soglasje za gradnjo vetrnih elektrarn razveljavljeno

Prizadevanja Koalicije za Volovjo reber in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, da na Volovji rebri nad Ilirsko Bistrico ne bi postavili vetrne elektrarne, so dobila epilog. Upravno sodišče je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za postavitev 33 vetrnic, ki ga je Agencija Republike Slovenije za okolje morebitnemu investitorju - Elektro Primorski izdala junija lani, za Dogodke in odmeve na radiu Slovenija poroča Sabrina Mulec.

Odločitev Upravnega sodišča je za usodo vetrne elektrarne ključna, pravi vodja primera Volovja reber pri omenjenem društvu Tomaž Jančar: "Sodišče je prvič vsebinsko odločilo o zadevi, sodba pa je take narave, da smo prepričani, da vetrnic ne bo."

Pritožba na sodišču ni mogoča. Agencija je svoje zadnje soglasje izdala v ponovljenem postopku presoje vplivov, vendar pa po mnenju DOPS-a ni upoštevala nobenih strokovnih mnenj naravovarstvenikov. Sodišče je ugotovilo, da so vsi ključni argumenti društva upravičeni. "Agencija ima sicer nalogo, da o zadevi sicer še enkrat odloči, a menim, da ob vseh napotkih upravnega sodišča ni mogoče, da bi se soglasje kadarkoli izdalo," meni Jančar.

Vrsta pritožb, sporov, izdaje in umikov raznih dovoljenj, se tako končuje. Projekt vetrne elektrarne Volovja reber se brezplodno vleče že osmo leto. Medtem ko sta slovenska naravovarstvena in naravoslovna stroka prepričani, da je gradnja vetrnic na tej lokaciji nesprejemljiva, pa Elektro Primorska vztraja pri projektu. Na Elektro Primorski so povedali, da sodbo še preučujejo in je še ne želijo komentirati.

Soglasje za gradnjo vetrnih elektrarn razveljavljeno