Suša povzroča vse večjo škodo v kmetijstvu. Foto: TV Slovenija
Suša povzroča vse večjo škodo v kmetijstvu. Foto: TV Slovenija
Spletna stran Agencije za okolje
Podatki, opozorila, analize, napovedi, ki jih pripravlja agencija za okolje, so po besedah direktorja Žlebirja namenjena izključno uporabnikom. Foto: Arso
Karl Erjavec

Ob svetovnem dnevu meteorologije je minister Karl Erjavec obiskal Agencijo RS-ja za okolje (Arso), kjer so govorili o pomenu meteorologije za kakovost življenja ljudi. Erjavec meni, da je pravočasno in zanesljivo obveščanje javnosti ključnega pomena, a direktor agencije Silvo Žlebir opozarja, da komunikacija z uporabniki storitev agencije ni v polni meri izkoriščena. "Mislim, da moramo na tem področju narediti več. Opažam, da uporabniki večkrat niti sami ne vedo, kaj vse v meteorološkem smislu zagotovi agencija," pravi.

Suše bodo realnost
Po ministrovih besedah napovedi podnebnih sprememb niso nič kaj vzpodbudne, saj za naše kraje kažejo izrazit dvig temperature ob hkratnem zmanjšanju količine padavin. Pogostost suš v Sloveniji se je v povprečju v zadnjih dveh desetletjih že izrazito povečala.

"Vedno višje temperature in daljša obdobja brez padavin prinašajo pogostejše vročinske valove, ki ogrožajo zdravje in življenje ljudi. Zdravje ogroža tudi onesnaženost zraka, ki se ob stabilnem vremenu kopiči v kotlinah, kjer leži večina naših mest," je opozoril Erjavec in izpostavil, da je zato ključnega pomena pravočasno opozarjanje javnosti.

Črni scenariji vplivov na zdravje


Strokovnjaki z Arso so prav tako posebej izpostavili vpliv vremena na zdravje ljudi. Izpusti plinov v ozračje, prašni delci v zraku in ozon vplivajo na bolezni dihal, na povečano stopnjo umrljivosti, astmo pri otrocih in na bolezni srca in ožilja.

Vse toplejši oceani vplivajo tudi na sestavo planktona, ki predstavlja začetek prehranjevalne verige. Ker je kakovost pridelka prizadeta s sušami, je s tem prizadeta tudi kakovost hrane, nove vremenske razmere pa bodo vplivale še na razvoj različnih žuželk, ki med drugim predstavljajo velike prenašalce bolezni, je črni scenarij opisala Tanja Cegnar.

Potrebna so vlaganja v razvoj
Nenehen razvoj meteoroloških dejavnosti je tako zelo pomemben. Trenutno je v teku obsežen investicijski projekt - nadgradnja sistema spremljanja vodnega okolja v Sloveniji, ki vključuje prenovo in širitev mreže samodejnih meteoroloških postaj.

Podnebne spremembe so namreč ena največjih groženja sedanjim in prihodnjim generacijam. "Nanje se moramo pripraviti in se jim prilagoditi," meni minister, ki je ob tem izpostavil, da je v pripravi ustanovitev urada za podnebne spremembe, ki bo deloval pri vladi in naj bi izboljšal koordinacijo med posameznimi resorji. Erjavec pričakuje, da naj bi te in druge novosti pripomogle k temu, da se bo Slovenija čim prej usmerila na pot v "nizkoogljično" družbo.

A. S.