Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Kot je povedal hoški župan Marko Soršak, so ga o nezakonitem početju prvi obvestili iz DRI-ja, ki zadnja leta začasno upravlja mariborsko letališče. Na tem območju naj bi bila izkopana luknja, ki so jo zasuli z odpadki in na te nasuli zemljo. Ker gre za vodovarstveno območje, obstaja bojazen, da bi se zgodilo onesnaženje vode.

O dogodku so bili obveščeni tudi na Medobčinskem inšpektoratu Maribor, direktorica Nina Majcenovič Mikl pa je za STA dejala, da so zadevo predali pristojnima inšpektoratoma – okoljskemu in kmetijskemu, ker je nižje od terena tudi črpališče Dobrovce, pa so z občine obvestili tudi Mariborski vodovod.

Še eno črno odlagališče je v bližini slivniškega pokopališča, kjer so z zemljino, v kateri je prav tako gradbeni material, zasuli drevesa, na drugi strani pa del ceste. Po besedah Soršaka občina dovoljenj za tovrstno početje ni izdala nikomur.

Na Policijski upravi Maribor so povedali, da policisti policijske postaje Rače zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, po do zdaj zbranih podatkih na treh lokacijah. O svojih ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo in obveščali pristojni inšpektorat, so dodali.

Odloženih za 3700 kubičnih metrov zemljine

Medtem ko okoljska inšpekcija uradnega postopka še ni začela, pa si je kmetijski inšpektor po prejemu prijave 25. januarja ogledal območje v bližini letališča. Kot so pojasnili na inšpektoratu, je inšpektor pri nadzoru ugotovil, da je odložene za približno 3700 kubičnih metrov zemljine.

Ob tem so dodali, da za zdaj še niso izdali ureditvene odločbe oziroma ukrepa, da pa v podobnih primerih izdajo ureditveno odločbo, s katero zavezancu odredijo, da navoženi material odstrani in začne uporabljati kmetijsko zemljišče zgolj v kmetijske namene.