Hrvati so živeli v prepričanju, da sredozemskega tjulnja že 40 let ni več v Jadranu. Foto: EPA
Hrvati so živeli v prepričanju, da sredozemskega tjulnja že 40 let ni več v Jadranu. Foto: EPA

V četrtek nekaj po peti uri zjutraj sta ga Filipas in njegov prijatelj iz Novega Sada opazila pri Svetem Blažu na Cresu. Sprva sta menila, da gre za delfina, ko pa sta se približala, sta razločno videla njegovo glavo in se prepričala, da gre za tjulnja. S kamero sta ga uspela tudi posneti in tako dokumentirala svoje doživetje. V zadnjem času so na Cresu pogosto krožile govorice o videnjih sredozemskega tjulnja, a nihče, ki ga je opazil, za to ni imel dokaza.

Na Hrvaškem je sredozemski tjulenj zaščiten, tistim, ki ga umorijo pa grozi 100.000 kun kazni (dobrih 14.000 evrov). Nekoč se je sredozemski tjulenj zadrževal na področju južnodalmatinskih otokov, ribiči pa so jih stoletja ubijali, saj so jim tako kot delfini pogosto uničili mreže.

Znanstveniki so bili prepričani, da je sredozemski tjulenj v Jadranu izumrl že pred 40 leti, zato gre za zgodovinsko odkritje. Od leta 2003 so se večkrat pojavile govorice o videnjih te morske živali, a dokazov za to ni bilo. Biologinja Jasna Antolović je prepričana, da je v Jadranskem morju dvajset primerkov te živali. Živeli naj bi v 62 morskih votlinah.

M. R.