Foto: Kemis
Foto: Kemis

V družbi Kemis, kjer se je leta 2017 zgodila huda okoljska nesreča, zagotavljajo, da reciklažni center po projektu rekonstrukcije dosega in presega varnostne in tehnološke standarde ter predstavlja enega izmed najsodobnejših in najvarnejših centrov za ravnanje z odpadki v regiji, ključnega tudi za državno infrastrukturo ravnanja z odpadki in zagotavljanja konkurenčnih cen na trgu ravnanja z odpadki. Izdaja okoljevarstvenega soglasja, ki so ga pridobili ob gradbenem dovoljenju, se je nanašala na zmanjševanje zmogljivosti obdelave nevarnih odpadkov in povečanje obdelave nenevarnih odpadkov, so zatrdili.

V Kemisu sicer poudarjajo, da imajo postavljene visoke standarde predvsem glede varstva okolja, zaščite zaposlenih in požarne zaščite. "V zadnjih petih letih smo v izboljšanje požarne varnosti in zaščite okolja vložili več kot 1,5 milijona evrov. Z rednim ozaveščanjem glede preventivnega delovanja in z usposabljanjem se zavzemamo za nenehno izboljševanje požarne varnosti, sprejete imamo ukrepe za njeno zagotavljanje na tehnični in organizacijski ravni," so zapisali.

Sorodna novica Kemisu zelena luč za rekonstrukcijo glavnega objekta, občina Vrhnika nad potezo ministrstva ogorčena

"Kemis je takoj po požaru pristopil k urgentni sanaciji tistih delov reciklažnega centra, ki so bili poškodovani v nesreči. Zaradi izdane inšpekcijske odločbe je pred več kot dvema letoma na pristojno ministrstvo vložil zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja, ki se je nanašala na delno rekonstrukcijo reciklažnega centra z nadstrešnico ter za novogradnjo postaje šprinkler z rezervoarjem vode," so povzeli.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Kemis v integralnem postopku, ki združuje postopka izdaje gradbenega dovoljenja in presoje vplivov na okolje, izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta Reciklažni center. Na to so se ostro odzvali na Občini Vrhnika, kjer so napovedali izpodbijanje zakonitosti gradbenega dovoljenja. Odločitev ministrstva je po njihovem mnenju dokaz sistemske neučinkovitosti varstva okolja in varnosti občanov.

Ministrstvo: Opredelitev tveganja zakonodaja nalaga investitorju

Občina Vrhnika je med postopkom ves čas vztrajala, da gre za obrat manjšega ali večjega tveganja za okolje, ob čemer so na ministrstvu za naravne vire in prostor pojasnili, da upravni organ v postopku izdaje integralnega dovoljenja ne more opredeliti obrata manjšega ali večjega tveganja za okolje, kajti to trenutno veljavna zakonodaja izrecno nalaga investitorju. Reciklažni center Kemis se je opredelil kot obrat brez tveganja, so zapisali.

Dodali so, da je zahtevek investitorja skladen z določbami občinskega lokacijskega načrta, ki ga je sprejel občinski svet, in sicer tako glede rešitev in ukrepov za varovanje okolja kot tudi ohranjanja narave, varovanja kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin.

Zahtevek investitorja je skladen tudi z določbami občinskega lokacijskega načrta glede rešitev in ukrepov za varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami. Projektna dokumentacija obravnava umestitev podzemnega rezervoarja požarne vode pod parkiriščem kot izboljšavo požarne varnosti, ki jo je narekovala tudi sanacija po požaru v letu 2017, so še dodali.