Državo je zajelo deževje. Foto: BoBo
Državo je zajelo deževje. Foto: BoBo
false
Nemirne noči zaradi neviht in močnega vetra so za nami. Foto: BoBo
Toča
Ponekod po Sloveniji je padala tudi toča. Foto: BoBo

Zvečer in v prvi polovici noči so se pojavljale krajevno močnejše nevihte, ki so jih spremljali nalivi in sunki vetra. Agencija za okolje je zato v soboto skoraj za vso državo razglasila oranžni alarm. Močnejše nevihte bodo zjutraj še mogoče predvsem ob morju.

Prehodno je zapihal tudi okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. V nedeljo zjutraj ali najpozneje dopoldne bodo padavine ponehale.

Spet nekaj dežja bo v začetku tedna in vsaj v prvi polovici tedna se bodo temperature zadrževale pod 30 stopinjami Celzija, napoveduje Jure Cedilnik iz Agencije za okolje. Shladilo se bo tudi morje.


Nemirna noč za primorskimi gasilci

Zaradi neviht in močnega vetra so imeli preteklo noč največ dela primorski gasilci. Rešili so voznika, ki je zaradi podrtih dreves ostal ujet v vozilu na cesti med Sečovljami in Dragonjo, ter tudi z drugih cest v piranski občini odstranili več podrtega drevja in vej. V Novi vasi so pogasili ogenj v palmi, ki ga je zanetila strela, iz Portoroža poročajo o poplavljenem vozišču. Nekaj dela z meteorno vodo so imeli še v Domžalah in občini Lukovica, poroča Radio Slovenija.


Nevihte prinesle nekaj nevšečnosti

V soboto je Slovenijo od zahoda dosegla nevihtna linija, ki je ponekod s seboj prinesla tudi točo, deževje pa je povzročilo številne nevšečnosti, od odkritih hiš, zalitih cest do podrtih dreves.

Na območju Občine Krško je že v soboto neurje odkrilo nekaj streh, podrlo nekaj dreves, v naselju Brezje pri Senušah je strela udarila v kozolec. Nekaj naselij v Občini Brežice je ostalo brez elektrike. Tudi na območju Celja je neurje podrlo precej dreves in razkrilo strehe več objektov, na območju občine Laško pa podrlo drevo. Neurje ni prizaneslo niti občinam Žalec, Vojnik, Slovenske Konjice, Kozje, Štore, Rogatec, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina.

V Ljubljani nevihta ni povzročila večjih težav, v Mariboru je podrla nekaj dreves, na območju Ljutomera pa telekomunikacijski drog. Na Dolenjskem je nevihta podrla nekaj dreves, na Postojnskem pa je strela zanetila požar v gozdu pri Lipici.

Nekaj dreves je neurje podrlo tudi na širšem ptujskem območju, deli občin Podlehnik, Videm in Ormož so ostali brez elektrike. V občini Ormož je strela udarila v farmo, a so ogenj še pravi čas pogasili domačini. Tudi na območju občine Trbovlje je zaradi neurja nekaj odjemalcev ostalo brez elektrike. Strela je udarila v stanovanjski objekt v občini Mislinja, kjer so prav tako posredovali gasilci.

Podiralo drevesa
Nevihte so divjale tudi že prejšnjo noč s petka na soboto, neurje, ki je zajelo Posavje in Dolenjsko, je povzročalo številne nevšečnosti. Veter je podiral drevesa, voda je zalila nekaj objektov, številna naselja pa so ostala brez elektrike.

V Posavju je veter podiral drevesa v krajih Bušeča vas, Cerklje ob Krki, Veliko Mraševo, Bukošek, Dobrava, Bizeljsko, Mostec, Dobova, Jereslavec, Kapele, Rakovec, Bizeljsko, Župelevec, Gabrje, Gazice, Sela pri Dobovi in Mali Obrež, ponekod je bilo treba očistiti cestišče. Padla drevesa so odstranjevali tudi na cestah v Brestanici in Gradnjah, na cesti Doropolje-Planina pri Sevnici in cesti Jurklošter-Rimske Toplice.

V Leskovcu v celjski občini se je zaradi vetra nagnil električni drog, ki je ogrožal stanovanjski objekt, zato so ga gasilci bližnjega prostovoljnega gasilskega društva podprli. Brez elektrike so v črnomeljski občini ostali kraji Preloka, Zilje, Zapudje, Dragatuš in še nekateri drugi, prav tako so bili brez elektrike kraji, ki se oskrbujejo z elektriko s transformatorske postaje Štefan v občini Trebnje. Napake so povsod že odpravili.