Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Avstrijska organizacija za zaščito živali Four paws (Štiri tačke) je v sodelovanju s slovenskim društvom za zaščito živali AniMa pred dvema dnevoma začela mednarodno akcijo zbiranja podpisov pod peticijo za preselitev štirih medvedov, ki v Sloveniji še živijo v ujetništvu, v eno od treh velikih naravnih zavetišč za medvede v Evropi. V samo dveh dnevih je pristojno ministrstvo za naravne vire prejelo 5700 podpisov za preselitev medvedov v boljše življenjske razmere.

"Da se rešijo medvedi iz kletk, ki so v gostilnah ali malih ZOO-jih, da se ti medvedi preselijo v zavetišča za medvede," je pojasnila Nevenka Lukić Rojšek iz društva za zaščito živali AniMa.

Po zakonodaji je od leta 2004 prepovedano zadrževati v ujetništvu prostoživeče živali, štiri medvede v Žirovnici, Kočevju, na Nanosu in Vrzdencu pa so lastniki imeli v ujetništvu, preden je začela veljati zakonodaja, zato jim je dovoljeno, da imajo še naprej v lasti te velike zveri.

Jože Rožmanec ima medveda v zasebnem živalskem vrtu na Vrzdencu že več kot dve desetletji. Pravi, da za Tima lepo skrbi in ga ne bo nikomur predal, saj ima odločbo države iz leta 2004.

"Takrat so bili predpisani pogoji za zadrževanja medveda, ki so bili neštetokrat preverjeni, vse je skladno. Zadnji pregled je bil 30. 1. 2024 s strani veterinarske inšpekcije, ki je tak, kot mora biti," pravi Rožmanec.

Na pristojnem ministrstvu za naravne vire pravijo, da bodo inšpektorji pregledali živali in presodili, ali za medvede v ujetništvu primerno skrbijo.

"Stroka mora povedati, v kakšnem stanju je žival, ali bo sposobna preselitve oziroma kako bo vplivalo tisto novo okolje na žival, vsako posebej. Če pa ta oseba krši predpise norme, ki veljajo, se mu pa definitivno lahko žival odvzame," pravi Mateja Balažič z ministrstva za naravne vire.

V mednarodni organizaciji Štiri tačke si želijo, da bi se lastniki, ki imajo pri nas v ujetništvu štiri medvede, sami odločili za to, da se živali iz kletk preselijo v velika zatočišča v naravnem okolju, ki so že urejena v Bolgariji, Avstriji in Švici.

Štirje medvedje v ujetništvu pri zasebnikih