Ljudje v Hanoju so se pred vročino zaščitili z dolgimi oblačili. Foto: EPA
Ljudje v Hanoju so se pred vročino zaščitili z dolgimi oblačili. Foto: EPA

Najvišjo temperaturo v Vietnamu so izmerili v soboto v kraju Hoj Šuan na severu države. Do zdaj je za rekord veljalo 43,4 stopinje Celzija, ki so jih izmerili leta 2019.

Strokovnjaki so v Vietnamu ljudi pozvali, naj se zadržujejo v notranjosti prostorov. Neki kmet je dejal, da zaradi vročinskega vala začenjajo delo mnogo bolj zgodaj, da vse nujne opravke končajo do desetih dopoldne.

Vreme v Vietnamu se med severom in jugom države močno razlikuje, a celotna država je zdaj v najtoplejših poletnih mesecih.

"Gre za skrb vzbujajoče dogajanje, sploh z vidika globalnega segrevanja in podnebnih sprememb," je dejal strokovnjak za podnebje Nguyen Ngoc Huy. "Bojim se, da bomo najvišjo izmerjeno temperaturo v prihodnosti še večkrat premaknili, kar dokazuje, da so bila opozorila o segrevanju ozračja na mestu," je dejal za Guardian.

Z vročino so se že aprila spopadale tudi sosednje države. Na Tajskem je bil v zahodni provinci Tak izenačen temperaturni rekord, 44,6 stopinje Celzija, v Mjanmaru pa so izmerili najvišjo temperaturo v tem desetletju, 43,8 stopinje Celzija. V obeh državah je pred začetkom deževne sezone zelo vroče, a takšnega vročinskega vala ne pomnijo.

V Daki, prestolnici Bangladeša, so izmerili najvišjo temperaturo od 60. let 20. stoletja, v nekaterih delih Indije pa je bila temperatura za od tri do štiri stopinje višja od dolgoletnega povprečja.