Močne padavine so povzročale težave na cestah, meteorne vode pa so zalile tudi več kleti. Foto: BoBo
Močne padavine so povzročale težave na cestah, meteorne vode pa so zalile tudi več kleti. Foto: BoBo
Veter
Burja naj bi dopoldne ponehala. Foto: MMC RTV SLO

Na Kredarici je preko noči zapadlo 25 centimetrov snega, skupna višina snežne odeje pa znaša 90 centimetrov, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Na Vojskem je višina snežne odeje štiri centimetre, v Ratečah dva, v Kočevju pa en centimeter.

Kot poroča Radio Slovenija, so imele pristojne službe zaradi močnega vetra nekaj dela z odstranjevanjem podrtih drevesnih debel in črpanjem meteorne vode. Še vedno naraščajo reke v osrednji, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji.

Največ preglavic zaradi meteornih vod, ki so zalile kleti, so imeli v petek zvečer po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje v občinah Sevnica, Krško in Straža, nekaj tudi v občinah Kozje in Laško. Iz občin Sevnica in Krško poročajo tudi o podrtih drevesih zaradi močnega vetra, ki so za nekaj časa zaprla promet na nekaterih lokalnih cestah. Prav tako je močan veter podrl nekaj dreves v občinah Šentjernej in Ptuj.

Naraščajo tudi vodotoki nekaterih rek. Reka Mirna je presegla opozorilni pretok in se začela razlivati ob strugi. Zlasti reke v osrednjem, jugovzhodnem in vzhodnem delu države bodo danes zjutraj še naraščale. Reki Krka in Ljubljanica se bosta začela razlivati na običajnih območjih poplav.

Sunki burje
Sunki burje na Primorskem še dosegajo hitrost okoli 100 kilometrov na uro, a bo dopoldne burja hitro slabela, opozarja Arso. Ponekod v višjih legah severovzhodne Slovenije ter na Gorenjskem pod Karavankami bo severni veter dopoldne še dosegal hitrost okoli 80 km/h, popoldne bo oslabel.

Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Selo je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami (2. stopnja). Zaradi poplavljenega vozišča sta zaprti regionalni cesti Poljčane-Podplat v Podplatu in Poljčane-Majšperk v naselju Novake.

Za danes vremenoslovci še napovedujejo sneženje, na teh območjih bo obvezna zimska oprema, padavine bodo obilnejše predvsem na Notranjskem, Primorskem in Štajerskem. Na delu bodo posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo daljši kot običajno, je poročal prometni center.

Na višje ležečih predelih se je ponekod sneg že oprijel vozišča. Na prelazih Jezersko, Ljubelj ter Korensko sedlo je obvezna zimska oprema, na avstrijski strani priporočajo verige. Na avstrijski strani prelaza Ljubelj so verige obvezne. Zaradi zimskih razmer na hrvaški strani je prepoved za tovorna vozila na mejnih prehodih Babno Polje, na Petrini pa za tovorna vozila nad 7,5 tone.

Več ur zaprta cesta Ljubljana-Kočevje
Cesta Ljubljana-Kočevje je bila sinoči pri Velikih Laščah zaradi zdrsa tovornega vozila celo več ur zaprta. Policisti prav zato, da bi se izognili nevšečnostim, ponavljajo, da je zimska oprema vozil v takšnih razmerah obvezna, čeprav še nismo 15. novembra, je še poročal Radio Slovenija.