Veter odpihnil del strehe na Cankarjevem domu. Foto: BoBo
Veter odpihnil del strehe na Cankarjevem domu. Foto: BoBo
Krvavec
Na Krvavcu naj bi veter pihal s sunki do 120 kilometrov na uro. Foto: BoBo
Burja
Močan veter je tokrat razkrival strehe na Gorenjskem. Foto: MMC RTV SLO
Veter tokrat divjal po Ljubljani in Gorenjski

"Tehnično vodstvo Cankarjevega doma si prizadeva v najkrajšem času najti izvajalce, ki bi nastalo škodo popravili, saj bi morebitno deževje poplavilo oder Gallusove dvorane," so sporočili iz Cankarjevega doma.

Z MMC-jem lahko spremljajte snežne razmere na smučiščih, vreme in stanje na cestah.

Škodo v Cankarjevem domu si je že ogledal Turk
"Škodo, ki po prvih ocenah znaša okrog 20.000 evrov, si je med drugim že ogledal tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Sanacijska dela bodo stekla v najkrajšem času, tako da zaradi tega nobena prireditev v Cankarjevem domu ne bo odpovedana," so pojasnili.

Dodali so še, da je sreča, ker je odtrgana loputa ostala na strehi in ni padla na cesto, kjer bi lahko koga poškodovala.

Odnaša strehe po Gorenjskem in Ljubljani
Dopoldne je močan sunek vetra odnesel tudi okoli 150 kvadratnih metrov strešne kritine na stari stavbi ginekološke klinike (Leonišče), so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra.

"Tehnične službe UKC Ljubljana se trudijo v najkrajšem možnem času objekt sanirati. Takoj pod streho te stavbe je sicer nacionalni laboratorij za ginekološko pato-citologijo. Zagotavljamo, da delo omenjenega laboratorija teče nemoteno," so še zapisali v sporočilu za javnost. Ocenili so tudi že škodo, ki znaša 15.000 evrov.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je močan veter del strehe odkril tudi na stanovanjskem bloku na Črtomirovi ulici v Ljubljani. Močan veter številne težave povzroča tudi na Gorenjskem. V naselju Mekine v občini Kamnik je veter na strehi stanovanjske hiše poškodoval sončni kolektor in dimnik.
V poslovni coni v občini Šenčur je na trgovini odtrgalo reklamni pano, na Ljubljanski cesti v Kranju pa je v bližini železniške postaje odkrilo del strehe avtobusne postaje. V Zalogu v Cerkljah na Gorenjskem naj bi veter odkril streho, prav tako v Srednji vasi v Šenčurju, ter na ulici XXXI divizije, na Britofu, v Predosljah in v Srakovljah v občini Kranj, še kažejo podatki na omenjeni spletni strani.
"Popoldne se bo veter umiril"
Zaradi močnega vetra sta zaprti smučišči Krvavec in Kanin. Vremenoslovci opozarjajo, da bodo na Gorenjskem sunki severnega vetra dosegali hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Veter bo zgodaj popoldne oslabel, obe smučišči pa bosta za danes najverjetneje ostali zaprti. Na Krvavcu po podatkih Agencije RS za okolje veter piha s hitrostjo 120 kilometrov na uro. "Podobne hitrosti pričakujemo do 13.00 ali 14.00, potem se bo veter hitro umiril. Jutri bo že v redu," je za MMC pojasnil dežurni vremenoslovec Uroš Strajnar.

"Želimo si več snega"
Italijanski del združenega smučišča Kanin in Nevejsko sedlo deluje, povezava med obema pa ni mogoča, saj na Kaninu piha veter s hitrostjo do 80 kilometrov na uro.

Na ATC Kanin so za MMC pojasnili, da smučišče ne more obratovati že, če veter piha z okoli 43 kilometrov na uro. Na smučišču pa zdaj piha veter s hitrostjo 54 kilometrov na uro. Na vrhu smučišča veter doseže hitrosti med 70 in 80 kilometrov na uro.

Dodali so, da veter nosi sneg po smučišču, vidljivost je slaba, v naslednjih dneh pa si želijo več, od dva do tri metre, snega.

Močan veter ovira tudi promet
Na Voglu, še enem višje ležečem gorenjskem smučišču, vetra ni, naprave obratujejo, so povedali za MMC.

Močan veter pa marsikje po državi ovira tudi promet, ponekod so zato na cestah snežni nanosi in zameti. S Prometnoinformacijskega centra voznikom priporočajo previdnejšo in počasnejšo vožnjo.

V nedeljo ponovno sneg?
Danes je po državi sicer precej jasno, tudi drugod piha severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

"Veter se bo danes umiril. Do nadaljnjega ga ne bo, v nedeljo bo šibak do zmeren jugozahodnik. Drugače pa bo do sobote vreme lepo. V nedeljo bo oblačno, v noči na ponedeljek pa poslabšanje. Najprej bo malo dežja, potem nekaj snega," je napovedal Strajnar.

V petek bo tako delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, več oblakov bo v vzhodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od -13 do -4, ob morju -2, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

V soboto bo podobno, v nedeljo pa se bo postopno pooblačilo, zapihal bo jugozahodnik. Na zahodu bodo manjše padavine. Po vsej Sloveniji se bo vreme poslabšalo v noči na ponedeljek. Najprej bo deževalo, potem bo začelo snežiti.

Veter tokrat divjal po Ljubljani in Gorenjski