Najhitreje vode naraščajo na območju Pohorja in Zgornjega Podravja Foto: Matej Korošec
Najhitreje vode naraščajo na območju Pohorja in Zgornjega Podravja Foto: Matej Korošec

Zaradi visokega nivoja vode v bohinjskem predoru avtovlaki med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom oziroma Mostom na Soči do nadaljnjega ne bodo vozili. Potniški vlaki skozi bohinjski predor vozijo z zmanjšano hitrostjo, nastajajo zamude.

Dež
Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Popoldne se bodo padavine na jugozahodu spet začele krepiti. V noči na ponedeljek bodo padavine zajele večji del Slovenije, največ dežja bo v južnih krajih. Foto: BoBo

Sodeč po podatkih spletne strani uprave za zaščito in reševanje je popoldne na Zgornjem Jezerskem zaradi padavin narasel hudournik pod slapom Čedca, zato so tamkajšnji gasilci ob njem namestili vreče s peskom in tako zaščitili zaselek Kvanca.
Popoldne se je v občini Radlje ob Dravi na lokalno cesto Vas-Remšnik zaradi močnega dežja sprožil zemeljski plaz. Cestišče so zavarovali tamkajšnji gasilci, z delovnim strojem pa so zemljino odstranili delavci režijskega obrata občine Radlje ob Dravi. Cesta je zdaj že prevozna. Trenutno najbolj naraščajo manjši vodotoki na območju Pohorja in Zgornjega Podravja, večjih razlitij pa za zdaj ni.
Pri Mislinji naraščajoči potok ogroža stanovanjsko hišo. Potok je ogrozil tudi hišo v Podgorju pri Slovenj Gradcu, vendar so jo tamkajšnji gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščitili.
Veter razkrival strehe
V Kobaridu je meteorna voda zalila prostore stanovanjske hiše na Gregorčičevi ulici in podjetja TIK Kobarid, v Sužidu pa bližnji hudournik ogroža hišo, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Prav tako je meteorna voda zalila prostore gostinskega lokala v naselju Staro selo, v naselju Kred pa prostore stanovanjske hiše ter v Ulici Franca Volariča klet. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so ogrožene objekte zavarovali s protipoplavnim vrečami, iz poplavljenih prostorov pa izčrpali vodo.
V ulici Trg svobode v Kanalu je dopoldne sunek vetra razkril del strehe upravne stavbe, ki so jo gasilci začasno pokrili s folijo. V Kanalu sicer hudournik še vedno ogroža stanovanjski objekt v naselju Lig. Na Cesti Maršala Tita na Jesenicah je v prostore knjigarne dopoldne s strehe tekla voda. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so s pomočjo lestve očistili zamašene odtoke na strehi in iz prostorov posesali vodo.
V Bohinju je v naselju Ukanc dopoldne narasla voda ogrožala dva objekta, ki pa so ga z vrečami s peskom zaščitili tamkajšnji gasilci. Na golf igrišču v Bovcu je bila zaradi deroče vode ogrožena vodna črpalka, ki so jo gasilci pravočasno odstranili. V Mariboru je veter dopoldne porušil nekaj dreves.
Oblačno s padavinami
Danes popoldne so padavine zajele vso državo, predvsem njen sever, kjer je razglašen oranžni alarm. Gladina morja bo povišana zaradi močnejšega južnega vetra, obstaja tudi možnost poplavljanja rek. Meja sneženja se bo spustila. Padavine bodo povsod ponehale v ponedeljek.

Zvečer in ponoči bo oblačno s padavinami, deloma nevihtami. Na jugozahodu bo še pihal jugo, v notranjosti Slovenije pa severovzhodni do vzhodni veter. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo.
Vode bodo še naraščale
Po hidrološki napovedi agencije za okolje obstaja v večernih urah verjetnost za nadaljnje naraščanje hudournikov in manjših potokov, zlasti na območjih Koroške, širšega Celjskega območja in Posotelja. Ob tem so možna tudi razlitja.

Reke s povirji na območjih Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Pohorja, Slovenskih goric in Posotelja bodo zvečer še naraščale. Pri tem bodo predvidoma ostale v svojih strugah, obstaja pa manjša verjetnost za razlivanja na območju pogostih poplav.

Zaradi visokega nivoja vode v bohinjskem predoru avtovlaki med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom oziroma Mostom na Soči do nadaljnjega ne bodo vozili. Potniški vlaki skozi bohinjski predor vozijo z zmanjšano hitrostjo, nastajajo zamude.