Slovenija ima kakovostne vode, toda še vedno ne dosega dobrega ekološkega standarda. Foto: BoBo
Slovenija ima kakovostne vode, toda še vedno ne dosega dobrega ekološkega standarda. Foto: BoBo
Protestniki so zahtevali, da se voda ohrani kot javna dobrina, ki bo v lasti vseh. Foto: Bojan Stepančič
Kako gospodarimo z vodami?
Stanje voda v Sloveniji
Svetovni dan vode

Generalna skupščina OZN-a je 22. marec razglasila za svetovni dan voda. S tem želi svetovno javnost opozoriti na pomen sladke vode in dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami. Letošnje leto je tudi leto voda in še vedno smo v desetletju za vode, ki poteka od leta 2005 do 2015.

Poudarek letošnjega dneva voda je na vodi kot viru življenja ter na sodelovanju med vsemi udeleženci v družbi pri trajnostni rabi voda in upravljanju vodnih virov. Prav glede upravljanja voda še vedno poteka zbiranje podpore za evropsko državljansko pobudo, da postaneta voda in komunalna ureditev tudi v okviru EU-ja človekovi pravici.

Evropsko komisijo pobudniki pozivajo, da predlaga zakonodajo, ki bo izvrševala človekovo pravico do vode in komunalne ureditve, kot jo priznavajo Združeni narodi, ter bo spodbujala zagotavljanje vode in komunalne ureditve kot osnovne javne storitve za vse.

Institucije EU-ja in države članice bi morale biti obvezane zagotoviti, da vsi prebivalci uživajo pravico do vode in komunalnih storitev. Oskrba z vodo in upravljanje vodnih virov pa naj ne bi bila predmet "pravil o notranjem trgu" in vse storitve za rabo vode bi morale izključene iz t. i. liberalizacije.
Protest proti zasebnim koncesijam
Ob 15. uri se je na Tromostovju v središču Ljubljane zgodil tudi protest proti privatizaciji vodnih virov pod geslom Danes je nov dan: Dan voda. Po mnenju organizatorjev dogodkov EU želi rešiti krizo in obvarovati finančne trge s privatizacijo skupnega, tudi vode, ki jo vidijo kot vir dobička.

"Prodaja vodne infrastrukture in podeljevanje koncesij privatnim podjetjem se uveljavlja kot mehanizem reševanja zadolženih držav, privatizacija vode pa postaja pogoj odobritve novih posojil. To se dogaja v Grčiji, Španiji in na Portugalskem, to se je s katastrofalnimi posledicami za ljudi zgodilo v Latinski Ameriki in Afriki. Vendar pa krize nismo povzročili mi in za njo tudi ne smemo plačati. Voda ne sme biti vir privatnega dobička, saj je vir življenja in osnovna človekova pravica. Voda je skupno dobro in le skupnost jo lahko nadzoruje," so na Facebooku zapisali protestniki. Ti so s Tromostovja najprej krenili po mestu, na zadnje pa se je povorka ustavila pred DZ-jem.

Voda ne sme postati plen kapitala
Tudi predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije in Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) so v četrtek na konferenci Koalicije solidarnih nastopili proti še vedno prevladujoči neoliberalni dogmi o lastninski in ekonomski superiornosti zasebnega pristopa nad javnim oziroma skupnim in se zavzeli za ustavno zaščito vodnega bogastva in virov. Na ta način želijo preprečiti, da bi voda postala še en plen kapitala.

ZSSS tudi predlaga zaščito vode z ustavo. Po mnenju njihovega predsednika Dušana Semoliča pri vodi nikakor ne bi smelo biti političnih in strokovnih razhajanj.

Slovenija je vodnata država, toda ...
Po ozemlju Slovenije se samo v rekah in potokih letno pretoči okoli 34 milijard kubičnih metrov vode, po skupni količini vode na prebivalca to skoraj štirikrat presega evropsko povprečje. Čistost okolja se kaže tudi v kakovosti voda, saj je ta bistvena za zagotavljanje zdravega okolja in zdravja ljudi.

Kakovost voda je v Sloveniji sicer boljša kot v drugih evropskih državah, kljub temu pa več kot polovica površinskih voda ne dosega dobrega ekološkega stanja. Količina prečiščene odpadne vode se v zadnjih osmih letih v Sloveniji povečuje in od leta 2002 se je povečala za 32,6 odstotka.

Pozornost upravljanju voda
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je skupaj z organi v sestavi je za mednarodni dan voda organiziralo niz aktivnosti. Tako bo med drugim v ponedeljek potekal posvet z naslovom Voda kot priložnost za trajnostni razvoj in mednarodno sodelovanje.

Letošnje leto je leto voda, zato bo MKO posebno pozornost namenjalo povezovanju med različnimi deležniki na področju upravljanja voda in jih skušalo povezovati v odgovornem in učinkovitem ravnanju z vodo.

Slovenske vode so manj obremenjene
Na podlagi ekspertne ocene podatkov, ki so na spletnih straneh Evropske agencije za okolje prikazani za države EU, so slovenske vode uvrščene med manj obremenjene.

Kakovost voda v Sloveniji se kot rečeno v primerjavi s preteklimi leti izboljšuje. V slabem kemijskem stanju pa, zaradi preseganja vsebnosti spojin, ki so se uporabljale v premazih za zaščito proti obraščanju ladij, ostaja obalno morje.

Rezultati kažejo tudi na zmanjševanje povprečne letne vsebnosti biokemijske potrebe po kisiku v slovenskih rekah. Visoka vrednost biokemijske potrebe po kisiku je posledica izpustov neprečiščenih komunalnih in industrijskih odpadnih voda. Po letu 2005 so vrednosti občutno padle, kar pomeni, da se stanje glede čiščenja odpadnih voda izboljšuje, pojasnjujejo na MKO.

Kako gospodarimo z vodami?
Stanje voda v Sloveniji
Svetovni dan vode