Vreme in podnebje
slice
Arso: Verjetno se nam obeta nadpovprečno vroče poletje
Slovenija v 50 letih toplejša za dve stopinji, 14. maj 2017 ob 13:20 "Glede na razpoložljive izračune svetovnih centrov lahko sklenemo, da se nam letos verjetno obeta nadpovprečno vroče poletje s povečano možnostjo vročinskih valov," so sporočili z Arsa.
66
Prihaja obilno deževje in s tem možnost poplav
7
26. april 2017 ob 12:40 Od srede do petka bo v večjem delu Slovenije padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije pa od 100 do okoli 250 litrov.
Svetovni dan Zemlje, našega edinega doma v vesolju
42
22. april 2017 ob 13:27 22. april je svetovni dan Zemlje, planeta, ki se vse bolj potaplja v podnebne spremembe.
Po prvih ocenah bodo posledice pozebe vsaj take kot lani
34
21. april 2017 ob 19:52 Opozorila Agencije RS za okolje (Arso) pred pozebo so bila upravičena, saj so se zjutraj temperature marsikje po državi spustile pod ledišče.
Pihalo in zmrzovalo bo, nevarno je tudi za sadje in zelenjavo
64
18. april 2017 ob 20:39 Čakata nas zelo vetrovna sreda in četrtek, ko bo močen veter na severu in vzhodu države dosegel hitrost med 70 in 90 kilometrov na uro.
Padavine preskromne, suša se nadaljuje Po daljšem sušnem obdobju so v sredo Slovenijo zajele padavine. A od njih ni bilo kaj veliko haska, predvsem na vzhodu in severozahodu države je veliko krajev ostalo suhih.
30
Onesnaževanju se ne bomo odpovedali. Je rešitev geoinženiring? Kljub čedalje hitreje rastočim temperaturam ne kaže, da bi se človeštvo kaj hitro odločilo radikalno spremeniti. Bo potreben geoinženiring, da se lahko obranimo najhujšega?
103
Niso se uresničile najbolj črnoglede napovedi glede snežnega neurja v ZDA Snežno neurje Stella, ki je zajelo najgosteje poseljeni severovzhodni del ZDA, je povzročalo težave v prometu, zaprli so tudi več šol in podjetij, niso pa se uresničile najbolj črnoglede napovedi.
76
Severni Jadran med najbolj ogroženimi zaradi dviga gladine Sredozemlja Gladina Sredozemlja se je v zadnjem tisočletju dvignila za približno 30 centimetrov, medtem ko projekcije napovedujejo dvig gladine morja tudi do 95 centimetrov do leta 2100.
43
Močni sunki vetra ponekod podirali drevesa in odkrivali strehe Močan veter je včeraj in ponoči marsikje po državi povzročal težave - podrl je več dreves in odkrival strehe. Popoldne bo vendarle postopno ponehal.
1
Severnik ponekod brije tudi s sunki do 90 km/h Severni veter se bo popoldne še nekoliko okrepil in bi lahko v severni polovici države ter ponekod v višjih legah v sunkih dosegal hitrost od 70 do 90 kilometrov na uro.
6
Zaradi vetra brez elektrike ostalo skoraj 3.000 gospodinjstev Močan veter je sinoči divjal z lasti na severovzhodu države. Številna gospodinjstva so na območju Elektra Maribor ostala brez elektrike.
8
V Alpah naj bi bilo do konca stoletja do 70 odstotkov manj snega Nova podnebna študija, ki jo je objavil znanstveni spletni časnik The Cryosphere, kaže, da bodo smučarske sezone v Alpah vedno krajše.
106
Avstralci se kuhajo pri 47 stopinjah Celzija V avstralskem Novem Južnem Walesu, najbolj poseljenem delu celine, se že deseti dan zapored spopadajo z rekordno vročimi temperaturami.
48
Kalifornijo zajelo eno najhujših neurij v zadnjih letih Neurje, ki je zajelo jug Kalifornije, so meteorologi poimenovali kar "vremenska bomba". Po informacijah sta v ameriški zvezni državi z največ prebivalci umrli dve osebi.
20

Kazalo