Foto: EPA
Foto: EPA

Agencija za okolje (Arso) je na družbenem omrežju Twitterju objavila, da je bil letos v Biljah dosežen absolutni slovenski rekord glede števila vročih dni v meteorološkem poletju. Vročih dni je bilo letos v Biljah 80, v Podnanosu 71, v Tolminu 64, v Vedrijanu 58, v Kopru 56, v Ljubljani pa 49.

Prejšnje rekordno leto v Sloveniji je bilo leto 2003, ko je bilo večinoma od 40 do 60 vročih dni. V Biljah jih je bilo 76, v Podnanosu 77, v Tolminu 58, v Kopru 71, v Vedrijanu 58 in v Ljubljani 53.

V vzhodni Sloveniji je bilo po navedbah Arso precej manj vročih dni kot v zahodni in osrednji Sloveniji. Po nižinah od 20 do 40, letošnje meteorološko poletje v vzhodni Sloveniji pa se na lestvici od leta 1950 do 2022 po vročih dneh večinoma uvršča od 5. do 9. mesta.

Meteorološka jesen se je začela z dežjem, ki je v četrtek dopoldne nehal padati. V četrtek bo pretežno oblačno, na Primorskem pa se bo delno razjasnilo. Ponoči se bo delno razjasnilo tudi v notranjosti Slovenije, po nekaterih nižinah bo nastala megla.

V petek bo precej jasno z nekaj kopaste oblačnosti, ponekod v južnih krajih bo dopoldne še zmerno do pretežno oblačno. Šibka burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Spet bo topleje.

Foto: Arso/Twittermm
Foto: Arso/Twittermm