Narasle vode Save pri Zidanem Mostu. Foto: MMC RTV SLO
Narasle vode Save pri Zidanem Mostu. Foto: MMC RTV SLO
Stanje se bo po obilnem deževju umirilo
Narasle vode povzočale številne preglavice
Največ težav zaradi dežja v zahodni Sloveniji

močno narasle. Največ padavin je bilo v zadnjih 24 urah na severozahodnem delu države in na Gorenjskem, kjer so imeli tudi največ težav zaradi poplavljanja in sprožanja plazov.

Tovrstne padavine sodijo med izredne pojave, pravijo na agenciji za okolje in opozarjajo, da bodo reke in hudourniki zaradi okrepljenega deževja ta večer še naraščali.

Meteorne vode so zalile več objektov na Idrijskem, nekatere so morali zaščititi z vrečami peska. Za ulico Pot svetega Antona v Idriji je zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci pa so imeli kar nekaj dela tudi zaradi močnega vetra in poškodb na strehah objektov ter zaradi naplavin, podrtih dreves in vejevja na cestišču.

S protipoplavnimi vrečami so tok hudournika preusmerili tudi v Gorenjih Novakih v občini Cerkno, kjer je hudournik ogrožal stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, veter pa je odkril strešno kritino. V Cerknem je voda zalila del strojnice minihidroelektrarne. V Plavah v občini Kanal pa so gasilci pomagali pri reševanju bagra iz struge reke Soče.

V Čepovanu v novogoriški občini je poplavilo proizvodne prostore lesnopredelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili poplavljanje v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Neurje je nevšečnosti povzročalo tudi drugod po Sloveniji. V Cerkljah na Gorenjskem so meteorne vode in voda iz naraslega potoka zalile več stanovanjskih objektov; gasilci so vodo izčrpali iz 12 objektov. Prav tako so na pomoč pri črpanju vode priskočili v Koroški Beli v občini Jesenice, kjer je zaradi močnega dežja voda tekla v prostore tovarne Acroni.

Neurje je vplivalo tudi na promet na slovenskih cestah. Regionalna cesta Bled-Bohinjska Bistrica je v Bohinjski Bistrici pri bencinskem servisu zaradi poplavljenega cestišča zaprta. Obvoz pa je mogoč po cesti Jereka-Srednja vas-Ribčev Laz. Popolne zapore cest zaradi poplavljenega cestišča so tudi na cestah Petrina-Mirtoviči v Grivcu, Grgelj-Fara pri Žagi in na LC Blate-Rakitnica.

Na spletni strani Slovenskih železnic pa sporočajo, da je zaradi previsoke vode v Bohinjskem predoru do nadaljnjega prekinjen tudi ves železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi, so še izpostavili.

Ponoči bodo še pogoste padavine
Po podatkih vremenoslovcev nas je zvečer dosegla še fronta z neurji. Opozorilo zaradi naraščanja meteorne vode in hudournikov še velja, saj bodo ponoči sprva še pogoste padavine, ponekod tudi nevihte z močnejšimi nalivi. V severovzhodni Sloveniji bo prehodno zapihal severni veter. Proti jutru bodo padavine slabele. Hladilo se bo, meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov.

Do srede noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo, v drugem delu noči pa je pričakovati poraste predvsem manjših rek v vzhodnem delu države. Mogoča so manjša razlitja ob rekah. Ob močnejših nalivih lahko ponoči porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.

Narasle reke po Sloveniji
Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki teh rek pa so večinoma ustaljeni, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Stanje se bo po obilnem deževju umirilo
Narasle vode povzočale številne preglavice
Največ težav zaradi dežja v zahodni Sloveniji