Vreme in podnebje
Predvsem zvečer ni izključen niti pojav toče, napovedujejo vremenoslovci. Foto: Pixabay
toča
Nad Ptujem se je razbesnelo neurje. Foto: Danijel Poslek
toča
Tudi zvečer in ponoči so na območju Štajerske in Pomurja še mogoče nevihte. Foto: Danijel Poslek

Napovedane nevihte. Ponekod močni nalivi.

Na Ptuju je klestila toča, v Ljubljani zaradi strele zagorelo
4. maj 2018 ob 18:03,
zadnji poseg: 4. maj 2018 ob 21:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Štajerskem in v Pomurju bodo zvečer in v prvem delu noči nastajale nevihte z močnejšimi nalivi, ki lahko vztrajajo dalj časa. Ni izključen niti pojav toče.

Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), lahko ob tem narastejo hudourniški vodotoki. Po napovedih Arsa bodo padavine do jutra sicer večinoma oslabele, oblačnost se bo počasi trgala.

Ob zelo intenzivnih padavinah bodo v naslednjih urah znova močneje narasli hudourniški vodotoki s povirji na Pohorju, zahodnem delu Slovenskih goric ter Halozah. Pri tem so mogoča razlivanja hudournikov na izpostavljenih delih, v manjšem obsegu pa se lahko razlije tudi reka Dravinja in tudi druge manjše reke na tem območju. Ponoči pa so mogoči hitri porasti in razlivanja tudi v drugih krajih v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. V Pomurju obstaja verjetnost zastajanja zaledne vode, so še opozorili na Arsu.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo pogostejše popoldne. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 26 stopinj Celzija.

Ponedeljek bo prinesel sonce
Za odtenek lepše vreme si lahko obetamo v nedeljo, ko bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ponedeljek pa nam bo znova postregel s soncem.

Nič lepšega vremena ta konec tedna ne bodo imeli v sosednjih državah, saj se bodo predvsem v krajih južno in vzhodno od nas pojavljale krajevne padavine, deloma nevihte.

V preteklih dneh besnela neurja
Vreme je v zadnjih dneh povzročilo kar nekaj težav, ponekod nad Slovenijo so se tudi danes razbesnela neurja, na Ptuju je klestila toča, v Mariboru je padal močan dež.

Najslabše jo je po poročanju Televizije Slovenija odneslo naselje Dravski Dvor pri Miklavžu na Dravskem polju, kjer je voda poplavljala hiše. S čiščenjem jaškov za meteorno vodo in črpanjem vode iz kletnih prostorov so imeli gasilci kar nekaj dela tudi drugje na Štajerskem.

Na Železnikarjevi ulici v Ljubljani je strela udarila v ostrešje stanovanjskega bloka in zanetila požar. Gasilci so požar že pogasili, streho pa prekrili s folijo in platnom. Zaradi zamašenih prepustov pa je voda zalila hodnik, garderobo in kopalnico ljubljanske osnovne šole v Dečkovi ulici.

Že dopoldne je v Rogaški Slatini meteorna voda zalila kletne prostore garažne hiše, knjižnice in trgovine.

.


VIDEO
Nad Slovenijo so se razbesnela neurja
Sa. J., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
vsx1016
# 04.05.2018 ob 18:30
Na Ptuju je danes od 14:00 ure do zdaj že trikrat šla toča. Šus potem pol ure mirno, spet šus pa spet pol ure mirno,...
nonparel
# 04.05.2018 ob 19:03
Pa kaj je to danes pri nas na Ptuju, cel dan že točuje (toča gre). Zgleda da bo letošnje leto glede tega rekordno.
vsx1016
# 04.05.2018 ob 18:52
Spet toča na Ptuju, ravnokar.
3athlonetz
# 04.05.2018 ob 21:55
Danes so padli trije rekordi na Ptuju v zadnjih 9-ih letih. Maksimalni sunek vetra, max. količina padavin v 24-ih urah (še narašča) in max. količina padavin v eni uri. http://vreme.prelog.org/current.html
mihajloo
# 04.05.2018 ob 20:54
Poletne neprilike s točo ki so bile še za julij/avgust redek pojav, letos začenši s koncem aprila.
Planet je precej manjši kot nekateri mislijo, njegova odzivnost pa precej hitra.
Narava kaže zobe za svinjanje "modernega" človeka in še jih bo.
Pozdravljene razkrite in/ali preluknjane strehe ter uničene poljščine, sadovnjaki...
Drncl
# 04.05.2018 ob 19:09
V Prlekiji tudi. Spet... https://p24.si/toca-stara-cesta
el-ninđa
# 04.05.2018 ob 19:57
na Ptuju že 3-krat toča :(
Frfrofnofka
# 04.05.2018 ob 21:17
V Prekmurju smo zadnja leta že vajeni, da toča pada vsaj 4x na poletje. No letos se je začelo že zelo zgodaj in res me skrbi kaj vse nas še čaka čez poletje. In ja nevihte so ratale res čudne, ponavadi je toča padala 10min maksimalno, predvčerajšnjim je padala 3x po pol ure v 4 urah. In vem, da imamo za to prav posebej letala, ki kao razbijajo točo. Ampak teh letal ni v zraku, saj se komaj čaka da vsako gospodinjstvo zavaruje vsak meter svojega posestva, da lahko zavarovalnice služijo. Žalostno ampak resnično.
acMilan
# 04.05.2018 ob 21:04
na https://www.facebook.com
/StormchasersSlovenija/
(Neurje.Si) imate še več fotografij/videov današnjega neurja in posledic.
žalostno, da se ljudje v prostem času bolj angažirajo za poročanje na neki strani na facebooku, kot pa nacionalka.
Bethtempet3
# 04.05.2018 ob 21:00
na ptuju cunami
RJSlo
# 04.05.2018 ob 18:25
No ja. Danes že druga nevihta.
Aeda
# 04.05.2018 ob 23:01
Zanimivo bi bilo izvedeti, zakaj imajo v Avstriji protitočno obrambo, v Sloveniji pa je nimamo!
Pa tako grozno slabo in enoumnoi je bilo v socializmu - obramba pred točo je pa delovala in ni bilo škoda denarja zanjo!
kapljač
# 04.05.2018 ob 20:41
Preveč se zgovarja na boga, pa mu je malo "zbilo". Men bi tud, da se čist vsako teslo name vesi.
anjago2
# 04.05.2018 ob 22:47
protitočna obramba z avioni je zelo učinkovita na štajerskem območju kjer jo občine plačajo..... 27 prekmurskih županov pa se pač ne more zmenit kdo bi plačal pa zato obrambe ni tam.... 27 prepotentnih dedov se še nikoli ni nič zmenlo če gre iz žepa dnar namesto v njega, za kmete jih boli briga
firtoh
# 04.05.2018 ob 22:10
Na Bizeljskem tako uliva,da se je v manj kot treh urah napolnil 200l sod za deževnico
evo9
# 04.05.2018 ob 20:28
To je res štala,pa že tako zgodej se je začelo,kaj šele bo....no kje ste zdej verniki,premalo molitev da Bog nič ne pomaga?
realist65
# 04.05.2018 ob 19:21
Tudi trajanje je nenormalno dolgo. Včasih so imeli pooblaščene ljudi za obrambo proti toči. Res, da so mogoče druge razmere ampak, da dve uri traja je res nenormalno. Spet bodo zavarovalnice služile.
HOR
# 05.05.2018 ob 03:07
Janez Vajkard Valvasor: Die Ehre des Herzogthums Krain (Slava vojvodine Kranjske), 1689

IV. NEVIHTE, TOČA, BLISK IN GROM


NA KRANJSKEM PRIHAJAJO če že ne vse nevihte, pa vsaj večji del in najškodljivejše z visokih gorá, zlasti s snežnikov in z drugih hribov, ki so zelo visoki. Ondi nastanejo mnogokrat iz številnih jam in preduhov. Najprej se dvigne iz njih nekakšen dim, se nenadoma zgosti v črn oblak in ta kmalu iztresa točo, blisk in grom.

Poleti pada toča često dvakrat in celo trikrat na dan. Tako nastane velika škoda, zlasti kadar se usiplje sama s svojimi kamni brez deževnih kapelj in kadar jo nosi močan veter…

Preprosto ljudstvo meni, da pripravljajo točo coprnice; zato začnó zvoniti z vsemi zvonovi, brž ko opazijo, da se bliža nevihta. Če se pokaže le en sam črn oblak, bijejo povsod plat zvona. V ta namen morajo podnevi in ponoči cerkovniki in zvonikarji ali včasih njih žene, otroci ali posli stražiti v stolpu pri zvonovih ter paziti, da morejo prècej, ko se začne bliskati in grmeti ali ko se nebo črno pooblači, z vsemi zvonovi zvoniti. Če pa se močno bliska in v oblakih grom močno grmi, bobni in ropota, morajo duhovniki, naj si bo dan ali noč, iz hiše in se brž postaviti pred cerkvijo na pokopališče, da izženó hudiča iz oblakov. Če bi to opustili, bi niti v župnišču ne bili varni pred kmeti. Tako se pogosto zgodi, da pridejo zaradi tega v življenjsko nevarnost. Ni dolgo tega, ko se je nekaj podobnega zares primerilo. Ko je v letu 1685. v neki fari močno padala suha toča, so preprosti kmetje obdolžili župnika. Moral je ponoči uteči, ker bi mu bili sicer precej trdo iztepli prah iz reverende. Sicer je posvetna oblast kmete takoj polovila, vendar jim ne morejo izbiti iz glave prazne vere, čeprav jih ostro kaznujejo …

Le-ti kranjski vaščani zategadelj tako silijo v svojega duhovnega in zahtevajo od njega, da mora biti pripravljen na izganjanje hudiča in vremenski blagoslov, ker so trdno uverjeni, da prihaja toča le od hudiča in coprnic. Sicer priznavajo grdobe na natezalnici, da so tega ali onega dne naredile točo, toda jaz zase tega ne morem verjeti, temveč mislim, da se satan, ko vidi, da ima po naravni poti priti toča, odpravi k svojim služabnicam, k coprnicam in veščam, ter jim ukaže, naj storé to ali ono, zagotavljajoč jim, da bo iz tega nastala toča. Tako izvrši čarovnica, kar ji je ukazal, in je v svoji babji veri prepričana, da nastane toča po njenem izreku ali kletvi in coprniški slepariji. To (da namreč ceremonije in čarovniške besede, ki se jih je od hudiča naučila, tako močno delujejo) ji hudič le zató vtepe v glavo, da bi mogel pridobiti njeno voljo in s tem gospoda Boga tembolj razsrditi in užaliti. Nisem pa nasproten mnenju, da utegne vsemogočni Bog včasih dopustiti, da napravijo za našo kazen točo in nevihto na nenaraven način hudič in njegovi pristaši, coprniki in coprnice, saj marsikateri dogodki to potrjujejo …

Zakletve in molitve duhovnikov na pokopališču upoštevam in odobravam, zakaj molitev je vedno in povsod dobra, vendar bi se lahko opravile tudi doma v hiši ali v cerkvi. S tem pa nočem zanikati, da ima skupna molitev pri javni službi božji večji poudarek. Zvonjenje z zvonovi imam za naravno in koristno; daje močan zvok, ki sega silno daleč in visoko v zrak, razgiba in razdeli torej oblake ter jih razganja. To sklepamo tudi iz dejstva, da se sliši včasih rahel zvok, če vise zvonovi v visokih zvonikih, celo tri milje daleč …

Na Koroškem in ponekod na Štajerskem močno nabijajo velike dvojne puške, brž ko se pokaže črn oblak in z bliskanjem ali z divjanjem in grmenjem naznanja, kaj namerava; pritrdijo jih na štor tako, da se dadó obrniti in da meri odprtina navzgor v oblake. Tako torej streljajo v oblake, ki se takoj razdelé, kakor sem sam* često videl. Take dvojne puške imajo na visokih gorah in v ravnini. Zato razdeli deželni odbor štajerski v določenih krajih vsako leto smodnik za streljanje zoper hudo uro…
---
Namesto coprnic pa danes preganjajo CO2, učinek proti toči pa je podoben...
So pa takrat na Kranjskem vsaj streljalu proti toči...
agenda21
# 04.05.2018 ob 21:44
A bomo tud letos brez sadja,... iz Pomurja?
Hrvaška, Poljska nima take smole, vsaj v trgovinah je tako videti.
agenda21
# 04.05.2018 ob 22:12
Sosman, a, so te že brisal, pol...
veselo-na-delo
# 04.05.2018 ob 19:28
Zanimivo pri nas pa ni nič ne dežja ne toče ne prejšnjič ne sedaj, pa smo prav tako na SV Slovenije, kot da se nas vse izogiba ravno sedaj tipkam in hkrati gledam kaki grdi oblaki se kobacajo po nebu nad Štajerskem in samo od daleč bobni in se ravno pomikajo proti Avstriji.
cycoII
# 04.05.2018 ob 18:43
Lep ciklon.
oziris.va
# 04.05.2018 ob 22:31
Jaz čakam, kdaj se bo pojavil kakšen tornado (ko so že komentatorji omenili pod drugimi članki).
agenda21
# 04.05.2018 ob 21:49
Sosman, resnica bo danes še z minusi, pridepa čas, pridejo tudi plusi:)
Ramus
# 04.05.2018 ob 18:48
Pr noni jim je strela scvrla elektronko,...
realist65
# 04.05.2018 ob 18:49
Za nalašč nočejo obrambe pred točo, samo, da bi narod zavaroval vse in seveda plačal.
Kazalo