Zaradi močnega vetra je popoldne v Luki Koper s priveza odtrgalo kontejnersko ladjo in jo zaneslo le nekaj metrov od potniškega terminala v bližini mestnega kopališča. Vlačilci so ladjo znova privezali za pomol. Na morju pa so reševali tudi potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi, poročajo mediji.

Na koprski občini so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da je tramontana z vso močjo udarila nad koprskim pristaniščem. Zaradi močnega vetra so se utrgale vrvi kontejnerske ladje Cosco, katere položaj je po besedah Jadrana Klinca z uprave za pomorstvo trenutno pod nadzorom. Ladjo so znova privezali trije vlačilci, po trenutnih podatkih pa so škodo preprečili.

Nevihta s tramontano, ki so jo na podlagi radarske slike napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je na morju ujela tudi potniško ladjo Zlatoperka, ki poleti vozi na relaciji Piran–Ankaran. Kapitan Zlatoperke je moral zaradi visokih valov pospešiti, a se je motor pregrel in ugasnil, sta poročala Radio Slovenija in časopis Primorske novice.

Kapitan Sandi Radolovič je za Primorske novice dejal, da so ladjo reševali pomorska policija, sektor za varovanje obalnega morja ter barki Jež in Manta. Na privez v Izolo je Zlatoperko odvlekla barka Manta, vseh 25 potnikov pa je na kopno odpeljala barka Jež.

Tramontana odtrgala ladjo
Sorodna novica Pozivi k sprejetju interventnega zakona za odpravo škode v kmetijstvu

Na Primorskem brez elektrike še 445 odjemalcev

Trenutno je brez električne energije še 445 odjemalcev na Tolminskem (Trebuša), Kanalskem (Lig, Vrtače Korada, Kal nad Kanalom, Testeni, ČHE Avče) in na Goriškem (Čepovan, Lokovec).

Ekipe so že od zgodaj zjutraj na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, napake bodo danes poskušali v celoti odpraviti, so sporočili z Elektra Primorska.

Kako naj se prilagodimo na pogoste ujme

Večina motenj oskrbe na Štajerskem, v Prekmurju odpravljena

Po neurjih je bilo na oskrbnem območju družbe Elektro Maribor začasno brez oskrbe z električno energijo 44.000 odjemalcev. Nevihte z vetrom so povzročile okvare električnega omrežja tako na srednjenapetostnem kot tudi na nizkonapetostnem omrežju.

Na Elektru Maribor so pojasnili, da poskušajo njihovi sodelavci s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev čim bolj zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo. "Če ne bo nepredvidenih vremenskih dogodkov, planiramo okvare, ki so na srednjenapetostnem omrežju, danes odpraviti. Na nizkonapetostnem omrežju bo za odpravo okvar potrebno nekoliko več časa," napovedujejo. Ker so škode na električnem omrežju zelo kompleksne in posledično tudi zelo nevarne, znova prosijo uporabnike za strpnost.

Večino motenj so uspeli odpraviti in tako je bilo danes ob 14. uri brez elektrike le še približno 800 odjemalcev.

Največji delež tistih, ki so še danes brez elektrike, je v Slovenskih goricah. Tam je bilo v nevihtah v zadnjih dveh dneh veliko podrtih dreves. Močan veter je tudi odkril več streh, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

V središču Maribora je zaradi vetra padlo okoli deset dreves, posledice je znova utrpel Mestni park.

Občina Poljčane zaradi posledic neurja začasno odsvetuje uporabo sprehajalnih in pohodniških poti v Krajinskem parku Boč. Obilno deževje je namreč povzročilo namočenost tal, kar poveča možnost plazov na strmejših poteh, hkrati pa predstavlja nevarnost za zdrs in padec. Zaradi močnega vetra so se podrla tudi drevesa, sporočajo z občine.

Uporabniki vodovodnih sistemov Celje in Žalec morajo vodo prekuhavati

Uporabniki vodovodnih sistemov Celje in Žalec morajo vodo za pitje in pripravo hrane prekuhavati. Zaradi intenzivnih padavin je namreč prišlo do povišanja motnosti vodnih virov v Vitanju, manjšega vodnega vira Lahka peč-Čreškova ter Merince, sta sporočili celjsko podjetje Vodovod-kanalizacija in žalska komunala. Ukrep velja do preklica.

Prekuhavanje vode tako velja za celotno celjsko občino, Vojnik in Štore ter del naselij Zavrh nad Dobrno in Vrba na Dobrni, del naselja Galicija v žalski občini ter del naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v Občini Šentjur.

Vodo morajo prekuhavati tudi uporabniki pitne vode v naseljih Vransko, Prapreče, Brode, Čeplje, Prekopa, Stopnik, Šmatevž, Zakl, Glinje, Kamenče, Poljče, Podvrh, Rakovlje, Spodnje Gorče, Topovlje, Parižlje, Braslovče, Preserje, Male Braslovče, Polzela, Založe in Breg pri Polzeli.

V Podbeli evakuacija tabornikov

Sorodna novica Žveglič: Ponekod je škoda na poljščinah 100-odstotna

Na severnem Primorskem pristojne službe, dan potem, nadaljujejo odpravljanje posledic uničujočega neurja, so sporočili s kobariške civilne zaščite (CZ). V Čepovanu, v mestni občini Nova Gorica, hitijo s prekrivanjem poškodovanih objektov in streh. Na Predmeji, v občini Ajdovščina, pa so gasilci že včeraj uspeli s folijami prekriti ostrešja na osmih poškodovanih večinoma stanovanjskih objektih, je sporočil Matevž Brataševec, namestnik poveljnika CZ-ja občine Ajdovščina.

Iz občinskega štaba CZ Kobarid so poročali o nočni evakuaciji večjega števila oseb iz tabora v bližini Podbele. Kot je zapisal poveljnik Aleksander Vončina so nekaj po polnoči prejeli klic iz regijskega centra za obveščanje Nova Gorica in takoj je stekla akcija. V taboru v bližini Nadiže je bilo 53 oseb iz zamejstva, z območja Trsta in bližnjih naseljih, več kot polovica je bilo mladih med 8 in 16 letom. Zaradi napovedi novih hudih neviht se je vodja tabora odločila zaprositi za preventivno evakuacijo, ker je bilo v skupini veliko otrok.

Vončina je odredil aktivacijo društev iz občine Kobarid (PGD Kobarid, PGD Breginj in PGD Drežnica) z vozili za prevoz oseb, za nastanitveni objekt pa je bila določena športna dvorana v Kobaridu. Pri prevozu otrok je s svojim vozilom pomagal tudi podžupan občine Kobarid Marko Miklavič, ki je bil o dogodku predhodno tudi obveščen.

Ob 00.50 so vozila z evakuiranimi taborniki krenila iz Podbele in v Kobarid so prispeli ob 01.15, nakar so bili nastanjeni v objekt telovadnice.

Na Bovškem evakuacija belgijskih skavtov

Vodja skavtske skupine iz Belgije pa je v torek zvečer policijo zaprosil za zagotovitev varnega prenočišča za skupino 35 mladoletnikov, starih od 17 do 18 let na Bovškem zaradi napovedanih možnih neurij v nočnem času. Policisti so o tem nemudoma obvestili pristojne službe in nudili pomoč predstavnikom Civilne zaščite iz Bovca in gasilcem PGD Bovec, ki so skupino namestili na varno v gasilski dom v Bovcu, kjer so prenočili, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Zapore cest

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja popolne zapore cest na Primorskem, in sicer na relacijah Dolenja Trebuša–Spodnja Idrija pri Gorenji Kanomlji zaradi podrtih električnih drogov, zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Dolenja Trebuša–Čepovan. Prav tako so zaprte ceste Čepovan–Most na Soči in Čepovan–Lokve ter Železniki–Podbrdo pri odcepu za Spodnjo Sorico.

Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Razmere se počasi umirjajo

Na območju Velenja, Vojnika, Šentjurja in Črne na Koroškem se razmere po zadnjih neurjih umirjajo. V Velenju je sicer reka Paka grozila, da bo začela poplavljati, a se to vendarle ni zgodilo. Enako je bilo tudi s potokom Pešnica v Šentjurju. V Vojniku pa sta bregove prestopili reki Hudinja in Dobrnica, predvsem tam, kjer ni urejena protipoplavna zaščita.

Kot so za STA povedali na velenjski občini, je v zadnjem obdobju padla velika količina padavin, kar je povzročilo številne nevšečnosti. Sprožili so se zemeljski plazovi, poplavilo je številne objekte, poškodovana so cestišča in bankine, veter je podiral drevesa.

Vse intervencijske ekipe so že nekaj dni na terenu in pomagajo pri sanaciji škode. "Ocene škode v tej fazi še nimamo, se pa razmere umirjajo," so dejali na velenjski občini.

Po torkovem nalivu je bilo na terenu v velenjski občini 26 prostovoljnih gasilcev, ki so posredovali na 33 lokacijah. Občanom so izdali 795 protipoplavnih vreč, saj je reka Paka grozila, da bo začela poplavljati.

Kot je povedal vojniški župan Branko Petre, so zaradi poplav rek Hudinja in Dobrnica gasilci odstranjevali naplavine, zadeve pa so se umirile že v torek zvečer. Neurje jim je povzročilo škodo tudi na kmetijskih površinah.

Danes se posvečajo nadaljnji odpravi posledic neurja, na terenu je veliko podrtih dreves, nekaj streh je še treba pokriti, v torek se je pojavilo 15 novih manjših plazov, vendar nobeden ne ogroža hiš.

Šentjurski župan Marko Diaci je povedal, da je v sredo v Občino Šentjur prišlo 23 slovenskih vojakov, ki jim bodo na petih različnih lokacijah pomagali odstranjevati posledice torkovega neurja.

V torek so občani prijavili 70 dogodkov, na terenu je veliko podrtega drevja, veliko infrastrukture je uničene, odkrito je veliko streh na stanovanjskih in gospodarskih poslopij. Diaci škodo po torkovem neurju ocenjuje na več milijonov evrov.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak pa je dejala, da jim dež ponoči ni povzročil dodatnih težav, tako da danes rešujejo zadeve iz prejšnjih dni. "Na terenu nam še vedno pomaga Slovenska vojska, upam, da bomo intervencijska dela opravili do četrtka," je povedala županja.

Po njenih besedah si bodo geomehaniki v Črni v četrtek oz. petek ogledali plaz, ki se je sprožil v petek. Na podlagi njihovega poročila bo potem izdelan sanacijski načrt tega plazu.

Silovito neurje, ki je v teh dneh besnelo nad Mestno občino Slovenj Gradec, je povzročilo veliko škode na cestni infrastrukturi. Med drugim je povzročilo udor ceste Jenina–Graška Gora. Cesta bo do preklica zaprta. Vse udeležence v prometu občina poziva k strpnosti in previdnosti, so na občini zapisali na svetovnem spletu.

Precej škoda za severnoprimorska podjetja

Ponedeljkovo večerno neurje s točo je močno poškodovalo nekatere poslovne prostore podjetij na širšem Goriškem. Najhuje je močan veter poškodoval proizvodni obrat podjetja Gonzaga v Čepovanu, zaradi toče pa so preluknjane strehe podjetij na na območju občin Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko.

Tehnični direktor podjetja Gonzaga, proizvajalca pisarniškega pohištva, Tomaž Murovec je za STA povedal, da bo škoda po neurju znašala okrog pol milijona evrov. "Škoda je enormna. Celoten obrat ima odkrito ali poškodovano streho, govorimo o površini več kot 3000 kvadratnih metrov, ki jo bo treba v celoti zamenjati," je povedal Murovec. Poleg tega bo treba zamenjati poškodovana stekla, zaradi poškodovane strehe je v prostore podjetja vdrla voda. "Veliko repromateriala je namočenega, polizdelki in končni izdelki, ki so čakali na odpremo, prav tako. Dejanskega stanja še niti ne vemo, ker zdaj odpravljamo prve posledice in čistimo proizvodnjo. S pomočjo civilne zaščite in gasilcev se prekriva streha s ponjavami. Ko bo to narejeno, bomo začeli s pregledovanjem materialov in izdelkov ter videli, kaj je še uporabno," je še povedal.

V občini Miren - Kostanjevica so zaradi s točo preluknjanih streh prizadeta predvsem podjetja v Obrtni coni Orehovlje. Kot je za STA pojasnil župan občine Mauricij Humar, je prizadetih okrog deset podjetij, v katerih je trenutno ustavljena proizvodnja zaradi odpravljanja posledic neurja. Pripadniki civilne zaščite so podjetnikom pomagali tako, da so že v torek s purpenom zatesnili in pokrili preluknjane strehe.

Tudi v občini Renče - Vogrsko je škoda zaradi poškodovanih streh in razbitih oken velika. Proizvodnja je tako zaustavljena v podjetjih Goriške opekarne, Okroglica in Šampionka. Na podjetju Spintek so bili poškodovani fotovoltaični paneli, škoda je nastala tudi na strehi podjetja Polident, vendar je tam že sanirana.

"Na področju kmetijstva pa je prišlo do velike škode na rastlinjakih Čebronovih v Bukovici, poškodovani pa so tudi vsi drugi rastlinjaki med Volčjo Drago in Vogrskim," je za STA povedal župan občine Renče - Vogrsko Tarik Žigon.