Sredi dneva se je priporočljivo zadrževati v hladnih prostorih, piti veliko vode in se izogibati telesnim naporom. Foto: Reuters
Sredi dneva se je priporočljivo zadrževati v hladnih prostorih, piti veliko vode in se izogibati telesnim naporom. Foto: Reuters

Zaradi vročine, ki bo najhujša na jugovzhodu – na tem območju bodo termometri v nedeljo in ponedeljek kazali do 36 stopinj Celzija –, je agencija za okolje izdala oranžno vremensko opozorilo za praktično vso Slovenijo z izjemo severozahoda v ponedeljek. Najbolj vroče bo v Beli Krajini in ponekod na Dolenjskem, je za RTV SLO dejal dežurni vremenoslovec Jure Cedilnik. Kaj pa drugod po državi? "Bo vroče, ne bo pa ekstremno vroče. Temperature danes (nedelja, op. a.) bodo od 31 do 34 stopinj, verjetno še kakšno stopinjo ali dve več na jugovzhodu."

Najbolj vroče bo v ponedeljek, ko se bo po napovedih do 36 stopinj ogrelo v večjem delu nižin, ponekod se bo živo srebro morda povzpelo celo do 37 stopinj Celzija. Nekoliko nižjo temperaturo je nato pričakovati v torek: "Malo bo nihalo, ampak v večjem delu Slovenije bodo temperature blizu 35 stopinj."

"Danes neviht še ne bo, jutri morda kakšna vročinska nevihta v severni Sloveniji, tudi v torek bo podobno, nevihte je mogoče pričakovati predvsem v hribih," je komentiral možnost padavin.

Tako vroče kot v Italiji, Grčiji ali Španiji ne bo

Kot je znano, je te dni najbolj vroče v sosednji Italiji, kjer so vremenoslovci izdali rdeče opozorilo za 16 mest, živo srebro naj bi preseglo 40 stopinj, mogoč pa je tudi nov evropski temperaturni rekord, saj bi se lahko na Sardiniji temperature povzpele tudi do 48 stopinj, kolikor je bila do zdaj najvišja izmerjena temperatura v Evropi. Pri nas tako visokih temperatur ni pričakovati. "Naši kraji bodo na obrobju tega zelo vročega zraka, tako da kakšnih ekstremov, 40 stopinj ali več ne pričakujemo," je pojasnil Cedilnik in dodal: "Bo pa vseeno dovolj vroče, da bo treba dobro načrtovati aktivnosti v naravi."

Sladka statistika o sladoledu
Vremensko opozorilo za ponedeljek, 17. julij. Foto: Arso
Vremensko opozorilo za ponedeljek, 17. julij. Foto: Arso

Ozračje bodo ohladile nevihte

Vročinski val bo prekinjen v sredo. Takrat bo dopoldne verjetno še sončno, vroče in soparno. Popoldne bodo nevihte zajele večji del Slovenije. "Težko bi našel kakšen konec Slovenije, kjer neurij ne bo," je povedal Cedilnik. "Težko je točno napovedati, kako bo ta ohladitev potekala. Zagotovo pa bo dogajanje v sredo in četrtek dokaj pestro." Ali se lahko ponovi dogajanje prejšnjega tedna? Cedilnik je za zdaj še previden: "Bo kar nekaj neviht, v kakšni obliki ali intenziteti, pa je zdaj še težko napovedati."

Od četrtka do ponedeljka bo nato povečini sončno, vsak dan, predvsem popoldne pa se bodo pojavljale plohe in nevihte. Vročina bo popustila.

Cedilnik je še povedal, da se bomo glede na podnebne spremembe morali navaditi na izrazitejša neurja vsako leto.

Oranžno opozorilo zaradi vročine
NIJZ: Vročina najbolj prizadene otroke, starejše, nosečnice ...

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa, ki se kaže kot kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica in v najhujših primerih vročinska kap.

Težave lahko preprečimo tako, da:
- zmanjšamo izpostavljenost vročini: se umaknemo v senco, v naravo ali v hladnejše prostore;
- zmanjšamo nastajanje toplote: omejimo fizično aktivnost. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure;
- uživamo lahko hrano, v manjših obrokih;
- telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.