Praznični vikend se je začel s prekrasnim vremenom. A končal se ne bo tako. Foto: EPA
Praznični vikend se je začel s prekrasnim vremenom. A končal se ne bo tako. Foto: EPA
Ceste
Ceste bo po pričakovanjih povsem zavzela pločevina. Foto: MMC RTV SLO
Dežnik
Naslednji teden bo vremensko spremenljiv, pogoste bodo tudi padavine. Foto: EPA

Dežurni vremenoslovec na Agenciji za okolje RS je za MMC povedal, da so te temperature za ta čas povsem navadne, da torej o ekstremih ne moremo govoriti, hkrati pa je opozoril, "da veselje ne bo trajalo dolgo".

OPOZORILO PRED KURJENJEM KRESOV
Ker po državi piha krepak jugozahodnik, velja pri kurjenju kresov posebna previdnost!


Začetek prazničnega vikenda zelo lep, konec deževen
Kaj torej lahko pričakujemo za praznični vikend? Če bo petek sončen, se bo v soboto po besedah vremenoslovca od zahoda postopoma pooblačilo, čeprav bo večinoma še suho. Temperature bodo za stopinjo ali dve nižje od današnjih, še vedno pa bo pihal jugozahodnik.

V noči na nedeljo se bodo na zahodu pojavile prve padavine, tako da bo v nedeljo na vzhodu in v srednji Sloveniji prevladovalo oblačno vreme, predvsem na zahodu pa bo tudi deževalo. Delno jasno bo le še na vzhodu države, kjer bo še pihal jugozahodnik. Dnevne temperature se bodo dvignile do 20 stopinj, na vzhodu do 22 stopinj Celzija.


Daljšega obdobja lepega vremena za zdaj ni na vidiku
Na naše vprašanje, kakšen mesec ljubezni je pred nami, nam vremenoslovec z Arsa ni mogel natančno odgovoriti. Dejal je le, da bo naslednji teden vreme nestalno in da bodo padavine sorazmerno pogoste - zlasti na zahodu. "Kakšnega daljšega obdobja lepega vremena za zdaj ni mogoče napovedati," je sklenil MMC-jev sogovornik.

Kot omenjeno, pa lep dan ob dejstvu, da se začenja nov praznični paket, pomeni tudi valjenje pločevine po slovenskih cestah. Pričakujemo lahko povečan promet proti večjim turističnim središčem, Obali in Hrvaški, v nedeljo pa v obratni smeri, torej proti Ljubljani in prek hrvaških mejnih prehodov nazaj v Slovenijo.

Gneča na cestah in mejnih prehodih
Največ potnikov in vozil med prvomajskimi prazniki v obeh smereh pričakujemo na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in na mejnem prehodu - nadzorni točki Sečovlje. Potnikom policija zato svetuje, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

Policija vsem, ki se za praznike podajate na cesto, svetuje, da hitrost prilagodite razmeram na cesti; ugodne razmere in lepo vreme pa naj vas ne zavedejo, da bi pozabili na previdnost. Na pot se odpravite spočiti. Lepo vreme bo na ceste najverjetneje zvabilo tudi več voznikov motornih koles in kolesarjev.