Raziskovalci želijo podrobneje spoznati življenje volkov na naših tleh. Foto: BoBo
Raziskovalci želijo podrobneje spoznati življenje volkov na naših tleh. Foto: BoBo

Odstrel je bil skladen s predpisi, vendar pa se je zavod odločil, da do konca leta 2013 v loviščih s posebnim namenom ne bo izvajal odstrela volkov. Do takrat traja projekt SloWolf, v katerem preučujejo gibanje in življenje volkov. V zadnjih tednih pa so izgubili več volkov, opremljenih s sledilnikom.

Na Zavodu za gozdove Slovenije sicer obžalujejo odstrel z ovratnico označene živali. "Kaj je bil natančen vzrok, da je bila volkulja ustreljena, in kako so bila pri odstrelu upoštevana priporočila, ki jih je za čas dovoljenega odstrela lovskim organizacijam dala projektna skupina SloWolf, bo pokazal izredni strokovni nadzor," pravijo. Menijo pa, da je bila volkulja najverjetneje ustreljena pomotoma.

Med 1. oktobrom lani in koncem septembra letos je bilo sicer zakonito odstreljenih 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Štirje so bili ustreljeni na območju kočevsko-belokranjskega lovskoupravljavskega območja, trije na območju primorskega lovskoupravljavskega območja, prav tako trije na območju notranjskega lovskoupravljavskega območja in eden na območju zahodnega visokokraškega lovskoupravljavskega območja. Poleg tega je enega volka povozil avto, eden pa je bil najden poginjen, verjetno so ga pobili drugi volkovi.