Kot je znano, je državni zbor januarja letos zavrnil ponovno je Mitja Gasparija za guvernerja Banke Slovenije. Njegov mandat je potekel marca letos. Foto: RTV SLO
Kot je znano, je državni zbor januarja letos zavrnil ponovno je Mitja Gasparija za guvernerja Banke Slovenije. Njegov mandat je potekel marca letos. Foto: RTV SLO

Če bi mislil, da nimam nobenih konkretnih možnosti, se tega ne bi lotil.

Mitja Gaspari o možnostih za izvolitev
Gaspari bo kandidiral
Kresalova: LDS bo Gasparija podpiral

Za Gasparijevo odločitev je bila najpomembnejša podpora veliko ljudi v javnomnenjskih anketah. Kampanjo za predsednika republike si predstavlja kot široko javno razpravo o vrednotah, ciljih in strategiji razvoja naše države. Več kandidatov v tej kampanji pa pomeni bogatejšo razpravo, več možnosti izbire, je še dodal.

V kampanjo kot neodvisen kandidat
V kampanji si bo prizadeval za stabilno, razvito in odprto Slovenijo, za strpno iskanje skupnih odgovorov na izzive našega časa in sodelovanje z vsemi tistimi, ki tako sodelovanje želijo. Zavzemal se bo za prijazno državo za vse državljanje in državljanke in za to, da bi bilo življenje v tej državi prijetno in prijazno.

Kampanjo načrtuje kot neodvisen kandidat s podporo državljanov in državljank, kar pomeni, da bo moral zbrati 5.000 podpisov. Hkrati ga podpirajo v LDS-u, kjer so mu stali ob strani tudi ob sami odločitvi. Njegova kampanja naj bi bila umirjena in strpna, usmerjena k vsebini, in ne toliko k sami obliki.

Katarina Kresal: LDS bo Gaspariju na voljo za podporo
Predsednica LDS-a Katarina Kresal meni, da je bistveno, da ima Gaspari veliko javno podporo, saj predsednika republike navsezadnje volijo državljani, ki so jasno pokazali, da si ga želijo kot enega izmed kandidatov, med katerimi bodo lahko izbirali. Gaspari bo neodvisni kandidat, ki ga bo LDS zagotovo podprl. Na voljo mu bodo za kakršno koli podporo, na način, ki si ga bo sam želel, je še dodala.

Koga bo zaprosil za podporo, ni želel razkriti
Imen ljudi, ki bodo sodelovali in vodili njegovo kampanjo, Gaspari še ni želel razkriti, saj pogovori še potekajo. Prav tako za podporo še ni zaprosil kakšne vidne osebnosti. Ob morebitni izvolitvi za predsednika države bo Gaspari skušal delovati umirjeno, trezno in povezovalno. Meni namreč, da je Slovenija sposobna nastopiti skupaj, kadar gre za pomembne stvari, kar je pokazal tudi evro. Ob morebitni izvolitvi se bo torej zavzemal za umirjeno držo, kakovostne predloge in iskanje rešitev nastalih težav.

Glede zmanjšanja pristojnosti predsednika republike, o katerih se je govorilo ob iskanju guvernerja Banke Slovenije, pa je Gaspari dejal, da bi si težko predstavljal, kako bi se pristojnosti predsednika dalo še zmanjšati.

Dva kandidata levice
Stranke levice bodo tako na volitvah nastopile z dvema kandidatoma, saj Socialni demokrati, združenje Zares in DeSUS (ki se sicer še ni uradno izrekel) podpirajo kandidaturo Danila Türka. V petek bo predsednik državnega zbora France Cukjati razpisal jesenske predsedniške volitve in takrat bo znan tudi njihov točen datum.

Doslej sedem kandidatov
Lojze Peterle, ki bo tudi kandidiral na predsedniških volitah je dejal, da je napoved kandidature pričakoval, da pa to ne bo bistveno vplivalo na njegovo delo ali program. Pojasnil je še, da lahko sam zmaga tudi v prvem krogu, a da oba močna kandidata na levici ne gre podcenjevati. SD, za katerega bo kandidiral Danilo Türk, pričakuje, da bo LDS podprl Türka, če mu uspe v drugi krog, saj bodo oni v morebitnem drugem krogu podprli Gasparija. Türk pa je glede vstopa Gasparija v tekmo dejal, da je to tudi dobro, saj se s tem razbija blokovska delitev slovenskega političnega prostora.

Doslej so se za kandidaturo za predsednika države prijavili še podjetnik Marjan Beranič iz Skok pri Mariboru, prvak SNS-a Zmago Jelinčič, Darko Kranjc iz SMS-a in Monika Piberl, predsednica stranke Glas žensk Slovenije.

Če bi mislil, da nimam nobenih konkretnih možnosti, se tega ne bi lotil.

Mitja Gaspari o možnostih za izvolitev
Gaspari bo kandidiral
Kresalova: LDS bo Gasparija podpiral