Tri mesece pred volitvami je znano le, da bo boj za drugi krog verjetno tesen. Foto: RTV SLO
Tri mesece pred volitvami je znano le, da bo boj za drugi krog verjetno tesen. Foto: RTV SLO
Volitve 2007
Volili bomo 21. oktobra. Foto: EPA

Mitji Gaspariju bi glas v prvem krogu predsedniških volitev namenilo 16,1 odstotka volilnega telesa, Zmago Jelinčič Plemeniti pa bi nekdanjemu guvernerju Banke Slovenija sledil z 11,5-odstotno podporo, še kaže anketa Dela, v kateri je sodelovalo 722 ljudi. 17,8 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

V 2. krogu bi Peterle po teh izidih porazil vse tekmece, a bi njegova prednost nekoliko skopnela, med Gasparijem in Türkom pa bi prvi dobil 2 odstotka več glasov do zdaj opredeljenih volivcev. Gasparija bi podprlo 38,5 %, Türka pa 36,5 % volivnih upravičencev.

Natančnejši pregled podatkov pokaže, da bi v soočenju z Gasparijem v drugem krogu Peterletu glas namenilo 45,8 odstotka volilvcev, tekmecu pa 38,9 odstotka. Danilo Türk bi v neposrednem dvoboju z Lojzetom Peterletom dobil 37,7 odstotka glasov - Peterle bi predsedniško palačo zasedel s 45,4-odstotno podporo. Navedeni deleži vključujejo tudi neopredeljene ali tiste, ki glasu ne bi namenili nobenemu kandidatu.

Križanje odgovorov sodelujočih s strankarskimi preferencami pokaže, da imajo Jelinčič, Türk in Peterle v bazah strank, ki njihove kandidature podpirajo, stabilno podporo. Najbolj razdeljeni so volivci LDS-a. Glasove bi namreč skorajda enakomerno porazdelili med Peterleta (30 %), Gasparija (29 %) in Türka (26 %).

Devet napovedanih kandidatur
Za zdaj je napovedanih že devet kandidatov za predsednika. Prvi je svojo kandidaturo naznanil Lojze Peterle, ki ga podpirajo vse tri pomladne stranke. Levica bo nastopila z dvema kandidatoma, saj Socialni demokrati, združenje Zares in DeSUS podpirajo Danila Türka, Liberalna demokracija pa se je opredelila za neodvisnega kandidata Mitjo Gasparija.

V boj se bodo podali še prvak SNS-a Zmago Jelinčič, Darko Kranjc iz Stranke mladih, podjetnik Marjan Beranič iz Skok pri Mariboru in Monika Piberl, predsednica stranke Glas žensk Slovenije, Jože Andrejaš, podjetnik iz Radovljice, kot zadnja pa jo je napovedala predsednica YHD-ja - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, Elena Pečarič.