Še pred začetkom sobotnega zasedanja pa je Bajuk z besedami, da je ključnega pomena za vsak trg je zaupanje, odgovoril na vprašanje, kaj bodo ministri storili za omejitev finančne krize. Foto: UKOM / Arsen Peric-Salomon 200
Še pred začetkom sobotnega zasedanja pa je Bajuk z besedami, da je ključnega pomena za vsak trg je zaupanje, odgovoril na vprašanje, kaj bodo ministri storili za omejitev finančne krize. Foto: UKOM / Arsen Peric-Salomon 200
Andrej Bajuk
Bajuk je pojasnil, da so razprave, ki so jih imeli ministri na zasedanju, namenjene ustvarjanju večjega zaupanja, čeprav sklepi ministrov navidezno ne predstavljajo veliko. Foto: UKOM / Arsen Peric-Salomon 2000

Slovenski finančni minister je po koncu srečanja evropskih finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank dejal, da je Slovenija primer staranja prebivalstva, ki je velik izziv za naše družbe in našo državo, in to bo v prihodnjih desetletjih povečalo pritisk na javne finance.

Za veselo novico pa je označil dejstvo, da se je rodnost v zadnjih letih nekoliko povečala, a to po njegovem mnenju srednjeročno ne rešuje pritiska na javne finance. Bajuk je še pojasnil, da znašajo izdatki EU-ja za socialne transferje okoli 54 odstotkov celotnih javnofinančnih izdatkov oziroma 27,3 odstotka bruto družbenega proizvoda, pri čemer se med članicami ta delež giblje med 13 in 33 odstotki.

Almunia: Skušamo zagotoviti, da se denar porabi učinkovito
Prav kakovost javnih financ je bila osrednja tema zadnjega dne srečanja ministrov in guvernjerjev bank. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je poudaril, da ko je govora o javnih financah, skušajo zagotoviti, da se denar davkoplačevalcev za socialne namene uporablja najbolj učinkovito, da se dejansko izboljša življenja ljudi in da se ne porabi več, kot je potrebno.

Finančni ministri in guvernjerji so sprejeli tudi skupno stališče EU-ja pred spomladanskim zasedanjem Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki bo 12. in 13. aprila v ZDA. Stališče se nanaša na reforme sistema kvot ter prihodkovne in odhodkovne strani Mednarodnega denarnega sklada. Slovensko predsedstvo reformo močno podpira, je dejal Bajuk.

Bajuk: Ključno je zaupanje
Še pred začetkom sobotnega zasedanja pa je Bajuk z besedami, da je ključnega pomena za vsak trg zaupanje, odgovoril na vprašanje, kaj bodo ministri storili za omejitev finančne krize. Pojasnil je še, da so razprave, ki so jih imeli ministri na zasedanju, namenjene ustvarjanju večjega zaupanja, čeprav sklepi ministrov navidezno ne pomenijo veliko.