Barroso se je Janši zahvalil za dobro opravljeno predsedovanje Uniji. Foto: EPA
Barroso se je Janši zahvalil za dobro opravljeno predsedovanje Uniji. Foto: EPA

O rezultatih bo sodil čas, uspehi, ki smo jih dosegli, pa niso uspehi slovenskega predsedstva, temveč skupni uspehi celotne Unije.

Janez Janša

"Rad bi se iskreno zahvalil premierju Janši in njegovi ekipi, ki so opravili izredno delo - s predanostjo, politično in intelektualno poštenostjo, potrpežljivostjo in profesionalnostjo," je poudaril Jose Manuel Barroso.

Poleg tega je predsednik EK-ja spomnil, da je tokratni vrh potekal v zelo napetih razmerah zaradi irskega "ne" na referendumu o Lizbonski pogodbi in zaradi naraščajočih cen hrane in nafte, a je slovensko predsedstvo po njegovih besedah zelo kompetentno opravilo svojo nalogo.

Janša: Predsedovanje prineslo dragocene izkušnje
Slovenski predsednik vlade Janez Janša pa je zatrdil, da je predsedovanje Sloveniji prineslo dragocene izkušnje. Priznal je, da je za našo državo predstavljalo velik izziv, in dodal, da je to izziv za vsako članico - ne glede na to, ali je majhna ali velika, da pa še posebno to velja za države, ki se pred nalogo, kakršna je predsedovanje, znajdejo prvič.

Predsedstvo se je zadnjega pol leta spopadalo s številnimi izzivi, tudi nenačrtovanimi. Med slednjimi je slovenski ministrski predsednik omenil Zahodni Balkan in spomnil, da je Kosovo neodvisnost razglasilo prav v času slovenskega predsedovanja.

"EU je skupnost, ki prinaša koristi"
Kot posebno velik uspeh je izpostavil dejstvo, da je EU dokazal, da kljub težavam deluje in se odziva na vse težave, da je skupnost, ki prinaša koristi za tiste, ki vanjo še vstopajo in za tiste, ki so že v njej.

Ob tej priložnosti se je Janša zahvalil še za podporo in razumevanje s strani EK-ja in služb Sveta EU-ja.

Greenpeace: Slovensko predsedovanje komaj zadostno
Manj kot Barroso in Janša pa je bila s slovenskim predsedovanjem zadovoljna okolijska organizacija Greenpeace, ki je slovensko delo presodila kot "komaj zadostno".

V svojem semestru na čelu EU-ja je Slovenija zagotovila delen napredek na nekaterih velikih okolijskih dosjejih, a je zamudila glavne priložnosti za usmeritev razprave mimo posebnih interesov industrije," so v organizaciji argumentirali svojo slabo oceno slovenskega predsedovanja.

O rezultatih bo sodil čas, uspehi, ki smo jih dosegli, pa niso uspehi slovenskega predsedstva, temveč skupni uspehi celotne Unije.

Janez Janša