S pogajanji naj bi EU dosegel, da bo 20 odstotkov potrebne energije pridobljene iz obnovljivih virov, in delitev bremen, ki naj bi do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšala evropske izpuste ogljikovega dioksida. Foto: EPA
S pogajanji naj bi EU dosegel, da bo 20 odstotkov potrebne energije pridobljene iz obnovljivih virov, in delitev bremen, ki naj bi do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšala evropske izpuste ogljikovega dioksida. Foto: EPA
Evropski komisar za okolje Stavrov Dimas je pojasnil, da bodo pogledali, kako je vsaka članica izpuste zmanjšala z domačimi ukrepi, in preverili sposobnost vsake države, da prevzame breme. Foto: Reuters

Slovenija kot predsedujoča EU-ju bo tako imela le malo časa za pripravo, saj naj bi se članice o deležih pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in uporabi obnovljivih virov energije dogovorile do spomladanskega srečanja voditeljev EU-ja, ki bo marca.

Odgovornost Slovenije bo velika
Komisar za energetiko Andris Piebalgs je opozoril, da je zasedanje marca ključno. Če bo šlo dobro, kar je po navadi odgovornost predsedujoče države, jim bo uspelo, če ne, se lahko pogajanja ustavijo za več let, poroča Radio Slovenija.

Posledice bi bile lahko manj naložb in težave pri mednarodni dejavnosti Unije. Piebalgs meni, da je slovenska odgovornost pri tem precejšnja, po drugi strani pa je prepričan, da tako močan sveženj ukrepov Sloveniji lahko prinese vidnost, izziv in tudi nekaj, kar bo po njenem prvem predsedovanju Uniji vsem ostalo v spominu.

Ko članice postanejo egoistične
Pogajanja glede vključitve letalstva v trgovanje z izpusti so se sicer že začela, predlog o zmanjšanju izpustov pri novih avtomobilih pa je že med razpravo v Evropski komisiji povzročil nekaj sporov. S pogajanji naj bi EU dosegel to, da bo 20 odstotkov potrebne energije pridobljene iz obnovljivih virov, in delitev bremen, ki naj bi do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšala evropske izpuste ogljikovega dioksida.

Evropski komisar za okolje Stavrov Dimas je pojasnil, da bodo pogledali, kako je vsaka članica izpuste zmanjšala z domačimi ukrepi, in preverili sposobnost vsake države, da prevzame breme. To vključuje tudi bruto domači proizvod oziroma bogastvo članice. Piebalgs je dodal, da je sprejetje določitev na evropski ravni po navadi enostavnejše, ko je breme treba razdeliti, pa članice postanejo egoistične.