Med institucije, ki so lahko predmet preiskav evropskega varuha človekovih pravic, med drugim sodijo Evropska komisija, Svet EU-ja in Evropski parlament, med organe pa Evropska agencija za zdravila in Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer. Foto: EPA
Med institucije, ki so lahko predmet preiskav evropskega varuha človekovih pravic, med drugim sodijo Evropska komisija, Svet EU-ja in Evropski parlament, med organe pa Evropska agencija za zdravila in Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer. Foto: EPA
Evropski ombudsman
Piše obširno o grški politiki in zgodovini, južni in jugovzhodni Evropi, pri čemer se podrobneje osredotoča na vprašanja demokratizacije, države, nastanjanja narodov in razmerja med kulturo in politiko. Foto: EPA
Evropski ombudsman
Hobiji evropskega varuha človekovih pravic so med drugim branje, pisanje, poslušanje klasične glasbe ter gledanje filmov. Foto: EPA

Pristojen je za sprejemanje in preiskovanje pritožb glede nepravilnosti v institucijah Unije. Varuh poda priporočila za rešitev zadeve in če institucija ne sprejme njegovih priporočil, lahko predloži posebno poročilo Evropskemu parlamentu, ki ustrezno politično ukrepa. Varuha izvoli Evropski parlament za petletni mandat, od leta 2003 je na položaju Grk Nikiforos Diamanduros.

Življenjepis Nikiforosa Diamandurosa
Rojen je bil 25. junija 1942 v Atenah. Diplomiral in magistriral je na Univerzi v Indiani in na univerzi Columbia, kjer je leta 1972 tudi doktoriral. Preden je postal profesor na univerzi v Atenah, je predaval in raziskoval na Državni Univerzi v New Yorku in na univerzi Columbia. Od leta 1993 je bil profesor primerjalne politike na Fakulteti za politične vede in javno upravo na univerzi v Atenah, med letoma 1995 in 1998 pa je služboval kot direktor in vodja grškega državnega centra za družbene raziskave. Med letoma 1998 in 2003 je bil prvi varuh človekovih pravic v Grčiji. Je poročen in ima dva otroka.

Kaj je naloga varuha?

Ombudsman preiskuje nepravilnosti, do katerih pride, ko institucija EU-ja ne ravna v skladu s pravnimi pravili, ne spoštuje načel dobrega upravljanja ali krši človekove pravice. Gre na primer za upravne nepravilnosti, nepravičnost, diskriminacijo, zlorabo pooblastil, molk organa, zavračanje posredovanja podatkov ali nepotrebno zamudo. Varuh človekovih pravic običajno vodi preiskave na podlagi pritožb, vendar jih lahko sproži tudi na lastno pobudo.

Včasih zadostuje že, da varuh človekovih pravic institucijo obvesti o pritožbi, da reši težavo. Če zadeva ni zadovoljivo rešena med preiskavo, varuh poskusi najti sporazumno rešitev, ki odpravi nepravilnost in zadosti pritožniku. V primeru neuspelega poskusa pomiritve lahko varuh človekovih pravic priporoči rešitev primera. Če institucija ne sprejme njegovih priporočil, lahko pripravi posebno poročilo Evropskemu parlamentu.

Kaj ne spada v varuhovo pristojnost?
V varuhovo pristojnost ne spadajo sodni postopki pred Sodiščem Evropskih skupnosti in Sodiščem prve stopnje, prav tako ne preiskuje pritožb zoper državne, regionalne ali lokalne organe oblasti držav članic, tudi če se pritožbe nanašajo na zadeve EU-ja, dejavnosti nacionalnih sodišč ali nacionalnih varuhov človekovih pravic ter pritožb zoper pravne ali fizične osebe.

Kako vložiti pritožbo?
Ombudsmanu se lahko pritožijo državljani države članice EU-ja in ljudje s stalnim prebivališčem v eni izmed članic, podjetja, združenja in druga telesa z registrirano poslovalnico v Uniji. Pritožbo je mogoče vložiti po pošti, faksu ali elektronski pošti.

R. B.