Srečanje na Brdu je usmerjeno na iskanje skupnega jezika EU-ja z Moskvo. Foto: EPA
Srečanje na Brdu je usmerjeno na iskanje skupnega jezika EU-ja z Moskvo. Foto: EPA
Na Brdu tudi o Kosovu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izjavil, da Moskva ostaja pri svojih stališčih in da zasedanja Varnostnega sveta ZN-a, ki bo jutri, ne pričakuje z optimizmom. Pred srečanjem ruskih in evropskih predstavnikov je evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner dejala, da status quo glede Kosova ni več mogoč.

Njenim besedam je pritrdil francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet, medtem ko je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel glede Kosova povedal, da "za zdaj še ne vemo, kaj se bo zgodilo".

Največ pozornosti so namenili odnosom med Brusljem in Moskvo. Ferrero Waldnerjeva je izrazila upanje, da bo Evropska komisija kmalu dobila mandat za pogajanja o partnerstvu z Rusijo.

Rusko-slovensko sodelovanje v vzponu
Lavrov in Rupel sta se že srečala na štiri oči in se pogovarjala predvsem o uspešnem sodelovanju med državama, tudi v okviru Foruma slovanskih kultur. Strinjala sta se, da so odnosi med državama dobri in da intenzivnost sodelovanja na mnogih področjih narašča, pri čemer sta posebno pozornost namenila gospodarskemu sodelovanju. Po njuni oceni je dobro, obseg blagovne menjave med državama stalno narašča, krepijo se tudi investicije.

Teme srečanja so bile tudi Čad, Bližnji vzhod in Darfur.

K. T./T. V.

Na Brdu tudi o Kosovu