Ministri so opozorili tudi na dobro sodelovanje med EU-jem, ZN-om in Natom. Foto: EPA
Ministri so opozorili tudi na dobro sodelovanje med EU-jem, ZN-om in Natom. Foto: EPA
Za mir naj bi v Čadu skrbelo 4.000 vojakov, predvidoma tudi 15 slovenskih. Foto: EPA
Obrambni ministri na Brdu

Največ časa so kljub temu posvetili Zahodnemu Balkanu. Sprejeti niso bili nobeni sklepi, ministri pa so ugotovili, da čas za končanje misije Althea v BiH-u - v njej sodeluje 2.500 mož - še ni prišel. "V tem trenutku takšne odločitve še ni mogoče sprejeti, zlasti, ker ni povsem jasno, kakšen vpliv ima Kosovo na BiH," je dejal prvi mož Morsa Karel Erjavec.

Na preizkušnji tudi enotnost EU-ja
EU je konec tedna na Kosovu zagnal civilno misijo Eulex, ki jo bo med drugim sestavljalo okoli 2.000 policistov, carinikov in tožilcev.

Na novinarsko vprašanje, ali bodo v civilni misiji na Kosovu sodelovale tudi tiste članice EU-ja, ki nasprotujejo priznanju Kosova, je visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana odgovoril, da je bila odločitev o napotitvi misije Eulex na Kosovo sprejeta s soglasjem vseh 27 članic unije.

V Čad do poletja
Ministri so prvi dan precej pozornosti namenili tudi operaciji EU-ja v Čadu, s katero Evropa po besedah Erjavca "dokazuje, da s konkretnimi dejanji stoji za svojimi obljubami in da se zaveda svoje odgovornosti". Izrazil je pričakovanje, da bo nameščanje misije po začetnih težavah potekalo nemoteno in da bo misija polno operativna "nekje do začetka poletja".

Tudi Solana pričakuje, da bodo izpolnili zastavljeni časovni načrt in da bo skoraj 4.000-članska misija, v kateri bo tudi 15 slovenskih vojakov, začela delovati konec marca ali v sredini aprila.

Glede operacije v Čadu je Solana še zatrdil, da ta uživa široko politično podporo vseh strani - ne le EU-ja, ampak tudi Afriške unije in ZN-a, ki sta misijo izrecno podprla in ki z unijo v Čadu tudi tesno sodelujeta. Prav močna in kredibilna Afriška unija je po Erjavčevih besedah tudi v interesu EU-ja, končni cilj pa je, da Afrika sama prevzame odgovornost za
svojo varnost.

Temi današnjega srečanja sta bili sicer tudi operaciji EU-ja v Gvineji Bissau in DR Kongo, pa tudi razmere v sudanski pokrajini Darfur. Glede Gvineje Bissau in DR Konga sta tako Erjavec kot Solana izpostavila pomen uspeha misije pri reformi varnostnega sektorja, glede Darfurja pa je Erjavec ocenil, da je položaj zelo težaven in da bo potrebnih še veliko
prizadevanj.


Obrambni ministri na Brdu