Komisija ima sedež v Bruslju in zaposljuje veliko uradnikov. Foto: EPA
Komisija ima sedež v Bruslju in zaposljuje veliko uradnikov. Foto: EPA
Janez Potočnik
Slovenski komisar v tem mandatu je Janez Potočnik, ki je v preteklosti vodil skupino za pogajanja Slovenije pri vstopanju v EU. Foto: European Community
Jose Manuel Barroso
Trenutni predsednik komisije je Jose Manuel Barroso. Foto: EPA

Je politično neodvisna institucija, ki zastopa in podpira interese Evropske unije kot celote ter ima administrativne, izvršne in zakonodajne pristojnosti. Komisija je tudi organ, ki bdi nad izvajanjem skupnih politik EU-ja in varuje pogodbe. Prav zaradi širokih nalog se je je oprijel vzdevek "motor EU-ja". Sestavlja jo 26 komisarjev in predsednik komisije, v njenih službah pa je zaposlenih 25.000 uradnikov. Sedež ima v Bruslju, nekateri njeni oddelki pa so tudi v Luksemburgu.

Vsak komisar ima različno državljanstvo
Evropska komisija zagovarja nadnacionalne interese in predstavlja Unijo navzven. Po trenutni ureditvi ima vsaka članica v komisarski ekipi po enega člana, ki je neodvisen od svoje vlade. Iz Slovenije je to Janez Potočnik, komisar za znanost in raziskave. Komisarji so odgovorni za posamezne resorje, njihov mandat traja pet let, vsak pa ima tudi svoj kabinet. Za usklajevanje v komisiji skrbi generalni sekretar.

Vodi jo predsednik, ki ga imenujejo članice EU-ja. Trenutno je to nekdanji portugalski premier Jose Manuel Barroso. Vsakega kandidata za komisarja (vključno s kandidatom za predsednika) pa tudi ekipo kot celoto mora potrditi Evropski parlament.

Predsednik in vsi komisarji se sestajajo redno enkrat na teden. Delujejo po načelu kolektivne odgovornosti in odločitve sprejemajo soglasno. Za svoje delo so odgovorni evropskemu parlamentu, ki Komisiji lahko z dvotretjinsko večino izglasuje nezaupnico.

Evropska komisija ima svoje predstavništvo v vsaki članici EU-ja, tudi v Sloveniji in v več kot sto delegacijah po vsem svetu. V Ljubljani je vodja predstavništva Mihela Zupančič.

Širitve Unije zahtevajo reformo sestave
V skladu s Pogodbo iz Nice zdajšnjo Komisijo s petletnim mandatom, ki je bila formirana v razširjeni Uniji, sestavlja po en komisar/-ka iz vsake države članice. V začetku leta 2007 sta članici Unije postali še Bolgarija in Romunija, število držav EU-ja je tako zdaj 27. Po koncu mandata zdajšnje komisije bo potrebna nova reforma v sestavi komisije, s katero bo število komisarjev manjše od števila držav članic EU-ja.

Za enakopravnost nacionalnega zastopanja Pogodba iz Nice predvideva uvedbo rotacije članov Komisije po nacionalni pripadnosti. Po načelu rotacije bodo torej nekatere države v določenem mandatu Komisije ostale brez svojega komisarja, v naslednjem mandatu bodo to druge države in tako dalje.

A. S.