Bush, Janša in Barroso so se takole poslovili od novinarjev. Foto: MMC RTV SLO
Bush, Janša in Barroso so se takole poslovili od novinarjev. Foto: MMC RTV SLO
George Bush in Janez Janša
Uradni gostitelj vrha je slovenski premier Janez Janša. Foto: Reuters
Jose Manuel Barroso, George Bush in Janez Janša
Voditelji so zažugali Iranu. Foto: EPA
Barbara Niklič Türk, Laura Bush
Laura Bush si je v spremstvu Barbara Niklič Türk ogledala razstavo v Narodni galeriji. Foto: eu2008.si
Bush na vrhu EU-ZDA v Sloveniji
George Bush pristal v Sloveniji

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju so slovenski premier, predsednik ZDA in predsednik Evropske komisije predstavili teme vrha EU-ZDA. Na agendi so bile podnebne spremembe, energetska problematika in gospodarstvo.

Janša: O razlikah se odkrito pogovarjamo
Janša je povedal, da so imeli dobre in odkrite pogovore na katerih so potrdili trdnost čezatlanstkega partnerstva, ki se je začel utrjevati pred 60 leti z Marshallovim načrtom, ko so ZDA po 2. svetovni vojni porušeni Evropi ponudile pomoč. EU in ZDA delita temeljne vrednote - demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in pravno državo, skupaj pa ju povezuje tudi velika medsebojna trgovina trgovina, je omenil slovenski premier. Kljub temu je bilo med EU in ZDA nekaj razhajanj - v pogledih na boj proti terorizmu, glede podnebja in smrtne kazni. "O teh razlikah se odktrito pogovarjamo", je dodal slovenski premier. Predvsem o gospodarskem osdelovanju med EU in ZDA je spregovoril Barroso, ki je na koncu tudi pohvalil organizacijo vrha EU-ZDA, ki predstavlja vrhunec slovenskega predsedovanje EU-ju.

"Ob prvem obisku sem rekel, da je Slovenija košček nebes. Naj se popravim - Slovenija je velik košček nebes. Vrnil se bom kot turist, kot veste sem blizu upokojitve."
George Bush na Brdu pri Kranju

Bush Turčijo želi v EU-ju


Predsednik Bush je na novinarski konferenci najprej pohvalil slovenske lepote in obljubil, da se bo k nam vrnil kot turist. Poudaril je, da je pomembno, da so ZDA blizu EU-ja, "v našem interesu je močna EU, s katero želimo močno partnerstvo" in dodal, da v evropsko povezavo sodi tudi Turčija. Ameriški predsednik je povedal, da je s sogovornikoma veliko besed namenil dogajanju na Bližnjem vzhodu in poudaril pomen demokracije za države v tej regiji. Beseda je tekla tudi o Kubi, Balkanu, in Iraku.

Bush zažugal Iranu
Če Iran ne bi izpolnil mednarodnih obveznosti glede jedrskega programa, ga lahko doletijo dodatni ukrepi, je zažugal Bush in dodal, da se mora Iran zavedati, da ima možnost: ali izolacija ali pa končanje razvijanja jedrskega prigrama. ZDA in Unija so odločene dodatno ukrepati proti Iranu, če s konkretnimi koraki ne razprši vseh dvomov glede izključno miroljubne narave svojega jedrskega programa. Tako naj bi iranskim bankam preprečili izkoriščanje mednarodnega bančnega sistema za podporo razširjanju jedrskega orožja in terorizmu.

Več sodelovanja v boju proti terorizmu
EU in ZDA bodo okrepili sodelovanje v boju proti terorizmu, pri čemer bodo sprejeti ukrepi skladni z mednarodnim pravom, še posebej na področju človekovih pravic. Evropska in ameriška stran si bosta še naprej prizadevali za doseganje mednarodnega soglasja glede konvencije o mednarodnem terorizmu, ki bi izboljšala svetovni boj proti terorizmu in okrepila obstoječi pravni okvir.

Naslednik kjotskega protokola do konca prihodnjega leta
Voditelji ZDA in EU-ja si bodo do konca leta 2009 prizadevali doseči dogovor o nasledniku kjotskega protokola, ki bo omogočal učinkovit boj proti podnebnim spremembam po letu 2012. Poudarili so pomen pogajanj med največjimi onesnaževalci s toplogrednimi plini in skupino G-8. V svojem govoru je Bush Kitajsko pozval, naj prevzame večjo vlogo pri spoprijemanju s svetovnimi izzivi, kot so podnebne spremembe. "Če Kitajske in Indije ne bo za mizo pri pogajanjih o dogovoru o podnebnih spremembah, ne moremo imeti učinkovitega mednarodnega sporazuma", je na prispevek k reševanju okoljske problematike teh dveh gospodarstev opozoril Bush in dodal, da je do dogovora možno priti še v času njegovega mandata.

Še pred začetkom vrha sta se z ameriškim predsednikom ločeno srečala premier Janez Janša in slovenski predsednik Danilo Türk.

M. R./T. V.








Bush na vrhu EU-ZDA v Sloveniji
George Bush pristal v Sloveniji