Prvič v zgodovini Unije bo vrh Evropskega sveta vodil premier ene izmed novih članic EU-ja. Foto: Kristina Kosec
Prvič v zgodovini Unije bo vrh Evropskega sveta vodil premier ene izmed novih članic EU-ja. Foto: Kristina Kosec
Uvod v pomladanski vrh pod slovenskih vodstvom je bil koncert slovenskih filharmonikov pod vodstvom Pehlivaniana, ki je navdušil vse zbrane. Foto: www.eu2008.si
Prvi slovenski vrh

Slovenski premier Janez Janša je ob prihodu na vrh EU-ja, ki ga tudi vodi, dejal, da bodo glavna tema podnebna in energetska vprašanja.

Prepričan je, da to nisopomembna vprašanja zgolj za EU, temveč tudi za prihajajoča pogajanja z globalnimi partnerji - Kitajsko, Brazilijo in ZDA. Tako naj bi skušali doseči dogovor o ukrepih proti podnebnim spremembam za obdobje po letu 2012.

Odločitve o sredozemski uniji ne bo
Govoril je tudi o sredozemski uniji, ki jo predlagata francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel, in dejal, da glede tega ne bo sprejete nobene odločitve. Ob tem je tudi poudaril, da bi morale biti v to unijo sprejete prav vse članice EU-ja.

Predsednik evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering meni, da bi moral biti v projekt sredozemske unije bolj vključen tudi Evropski parlament. "Mislim, da moramo sodelovanje v EU okrepiti v Sredozemlju in razmisliti o tem, kako v to uradno vključiti tudi Evropski parlament," je poudaril. Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer pa je dejal, da bi ta unija lahko pomenila nekoliko preoblikovan barcelonski proces v smislu oživitve sodelovanja s sredozemskimi državami.

Gre za eno izmed dveh zasedanj Evropskega sveta; ta združuje predsednike in premierje držav članic pod slovenskim predsedstvom, kot po navadi pa so v ospredju gospodarske teme. Voditelji bodo na dvodnevnem vrhu potrdili nov cikel lizbonske strategije za obdobje 2008-2010.

Vrha se udeležujejo tudi ministri
Na zasedanju so tudi številni ministri, ki se bodo udeležili ločenih sestankov. Zunanji ministri pod vodstvom Dimitrija Rupla imajo na dnevnem redu Afganistan in Bližnji vzhod, Balkana pa uradno na dnevnem redu ni. Sešli se bodo tudi finančni ministri EU-ja, ki jim bo predsedoval Andrej Bajuk.

Najprej na vrhu ljudske stranke
Pred začetkom vrha se je premier udeležil najvplivnejše skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Skupaj z njim sta bila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Poleg njih so bili prisotni tudi Merklova, nizozemski premier Jan-Peter Balkenende, francoski premier Francois Fillon, grški premier Kostas Karamanlis, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, švedski premier Fredrik Reinfeldt, poljski premier Donald Tusk in romunski premier Traian Basescu.

Številni dogodki ob zasedanju
Kot običajno bodo vrh Evropskega sveta spremljali številni dogodki: socialni tristranski vrh med predsedujočim triem, poleg Janše se ga bosta udeležila francoski minister za delo Xavier Bertrand in češki premier Mirek Topolanek, na njem pa bodo sodelovali tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla ter predstavniki evropskih delodajalcev in sindikatov.

Janša se bo udeležil tradicionalnega vrha Evropske ljudske stranke, na katerem naj bi s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem razpravljal tudi o začasni zamrznitvi ERC-ja, ki jo je izglasoval hrvaški sabor.

K. T.

Prvi slovenski vrh