Premier meni, da BiH na dolgi rok ne more dobro funkcionirati, če potrebuje mednarodnega upravitelja. Foto: EPA
Premier meni, da BiH na dolgi rok ne more dobro funkcionirati, če potrebuje mednarodnega upravitelja. Foto: EPA
Ekološko ribolovna cona
Premier je spomnil na obljubo Hrvaške, da ERC-ja za članice EU-ja ne bo razglasil enostransko. Foto: RTV SLO

Glede Kosova je vsem jasno, kaj se bo zgodilo, vprašanje je le, kako; nasprotno pa ni jasno, kako deluje daytonski sporazum. Hkrati tudi ni uspešno rešeno vprašanje vračanja beguncev, je povedal slovenski premier na srečanju z okoli 60 bruseljskimi dopisniki. Prav tako se mu na dolgi rok ne zdi primerno, da država funkcionira le z mednarodnim upraviteljem. Funkcijo trenutno zaseda slovaški diplomat Miroslav Lajčak, ki je omenjeni položaj prevzel 1. julija lani.

Koštunica ni edini močni srbski politik
Janša je tudi zavrnil trditve srbskega premierja Vojislava Koštunice, da bo Beograd zavrnil integracijo v EU, če bo Srbija izgubila Kosovo. "Koštunica ni edini močni politik v Srbiji," je dejal premier in dodal, "da obstajajo tudi drugi, zmernejši politiki in drugi, manj zmerni". Po njegovih besedah je evropska perspektiva edina možna alternativa za Srbijo. Ob tem je izrazil upanje, da bodo rešitev za Kosovo našli v času slovenskega predsedovanja EU-ju.

Pri ERC-ju potrebno popuščanje
Govoril je tudi glede hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC), pri čemer je sosednjo državo pozval k popuščanju. "Ne gre za dvostransko vprašanje," je poudaril predsedujoči Uniji in spomnil na obljubo Zagreba iz leta 2004, da ERC-ja ne bo enostransko objavil za članice EU-ja. Dodal je, da Slovenija ni največji del problema, temveč da gre bolj za vprašanje principa.

S Turčijo le ob soglasju Unije
Glede pristopnih pogajanj s Turčijo je zagotovil, da bo slovensko predsedstvo EU-ju skušalo odpreti nekatera nova pogajalska poglavja, pri čemer pa za to potrebuje podporo vseh članic povezave. "Na tem bomo delali, vendar uspeha ne morem zagotoviti," je dejal.

Predstavljene prednostne naloge
Bruseljskim dopisnikom je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja, pri tem pa poudaril, da je Slovenija pripravljena tako vsebinsko kot organizacijsko in logistično, da uspešno izpelje omenjeni projekt.

M. R.