Uspešnost boja proti podnebnim spremembam je odvisna od sprememb navad, filozofije, pogleda na svet, je opozoril Janša. Foto: EPA
Uspešnost boja proti podnebnim spremembam je odvisna od sprememb navad, filozofije, pogleda na svet, je opozoril Janša. Foto: EPA
Janez Janša in Franc Rode
Franc Rode se je strinjal z Janezom Janšo, da je za delovanje proti podnebnim spremembam potrebna sprememba miselnosti. Foto: EPA
Verski voditelji za podnebne spremembe, prispevek Tanje Fajon

Dodal je, da nujno potrebujemo to, kar je papež Janez Pavel II. opisal kot ekološko spreobrnitev. Slovenski premier in predsedujoči Evropskemu svetu je opozoril, da je treba spodbuditi vlade, podjetja in državljane po vsem svetu, saj je nujno skupno ukrepanje.

Uspešnost boja proti podnebnim spremembam je odvisna od sprememb navad, filozofije, pogleda na svet. Potrošniška družba namreč ustvarja umetne potrebe in s povečevanjem potrošnje vse bolj onesnažuje okolje.

Evrosredozemska univerza s sedežem na obali
Podnebne spremembe narekujejo ne le preskok v znanosti, raziskavah in inovacijah, temveč tudi prilagoditev izobraževalnega sistema, je poudaril Janša in dodal, da želi Slovenija kot konkreten rezultat svojega predsedovanja EU-ju in evropskega leta medkulturnega dialoga uresničiti projekt ustanovitve Evrosredozemske univerze.

Evrosredozemska univerza naj bi postala stičišče mladih iz islamskega, judovskega in krščanskega sveta, ustanovna listina za vzpostavitev univerze pa bo podpisana 9. junija v Portorožu.

Rode: Zahodni človek postal požrešen
Slovenski kardinal Franc Rode je po srečanju dejal, da sta naša zahodna civilizacija in zahodni človek že nekaj stoletij preveč požrešna, zato si moramo prizadevati za zmernejše apetite in se znati omejevati. V boju proti podnebnim spremembam in za čistejše okolje je treba po Rodetovem mnenju pristopiti bolj asketsko v življenju. "Zahteve moramo omejiti in se zadovoljiti s preprostejšim, diskretnejšim ter cenejšim življenjem, zato da bomo tako ohranili vire stvarstva in tudi zato, da ne bomo vsega porabili, vsega požrli in ničesar pustili za druge," je opozoril Rode.

Janez Janša se je v Bruslju skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom udeležil tradicionalnega srečanja z verskimi voditelji krščanske, judovske in islamske vere iz Evrope.

Mufti Mustafa Cerić iz BiH-a je na vprašanje, ali obstaja zaskrbljenost, da bi se zaradi nerešenih vprašanj podnebnih sprememb poglobili oziroma da bi narasli spori med verskimi skupnostmni, dejal, da se moramo v Evropi naučiti, da smo drugačni, da imamo drugačno kulturo in prepričanja. Dodal je, da muslimani v Evropi niso nikakršni duhovi, ampak tu živijo ter so lahko tudi sami prizadeti zaradi različnih filmov in drugih medijev, ki se dotikajo njihovih čustev.

Verski voditelji za podnebne spremembe, prispevek Tanje Fajon