Brez izdatnega aganžmaja Hansa-Gerta Pöteringa in Joseja Manuela Barrosa bi bilo po mnenju Janeza Janše slovensko predsedovanje oteženo. Foto: www.eu2008.si
Brez izdatnega aganžmaja Hansa-Gerta Pöteringa in Joseja Manuela Barrosa bi bilo po mnenju Janeza Janše slovensko predsedovanje oteženo. Foto: www.eu2008.si
Janša: Premik k boljši Evropi

Pojasnil je, da ti premiki, ki so jih naredili skupaj z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom, dokazujejo, da je Evropa dinamična, da deluje in da se je sposobna spoprijeti s težavami. Te korake je bilo po njegovem mnenju mogoče doseči zaradi dobrega sodelovanja in sinergije med institucijami. Prav Si.nergija za Evropo pa je vodilo prvega predsedovanja Slovenije EU-ju.

Premier Janez Janša se je predsednikoma Evropskega parlamenta in Evropske komisije ob tem zahvalil za izdaten osebni aganžma. Brez tega bi bilo po njegovem mnenju predsedovanje oteženo. Pojasnil je, da je šlo za strateško pomoč, za dobro komunikacijo in sodelovanje. Še posebej po irskem referendumu, ko so bili časi še posebej politično zahtevni, je dejal slovenski premier.

Barroso: Če bi vse države imele podobna načela, bi EU lahko prebrodil mnoge težave
Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering se je predsedniku Evropskega sveta in predsedniku slovenske vlade Janezu Janši ter državnemu sekretarju za evropske zadeve Janezu Lenarčiču na plenarnem zasedanju izrecno zahvalil za odlično predsedovanje, za eno najprijaznejših predsedovanj.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da je bil junijski vrh kljub težavnim razmeram uspešen, kar je v veliki meri rezultat zelo sposobnega slovenskega predsedstva, ki je pokazalo izjemno politično in intelektualno poštenost. Dodal je, da bi EU lahko prebrodil mnoge težave, če bi imele vse države članice podobna načela kot Slovenija.

Vrh EU-ja v znamenju irskega "ne"
Evropski voditelji, ki se srečujejo v okviru Evropskega sveta, so osrednjo pozornost namenili izidu irskega referenduma o Lizbonski pogodbi, ukrepom za spoprijemanje s posledicami naraščajočih cen hrane in nafte, Zahodnemu Balkanu in razvojnim ciljem tisočletja.

Sklepne nastope pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu imajo tudi slovenski ministri. Ministri države, ki predseduje EU-ju, ob začetku predsedovanja vedno predstavijo cilje predsedstva na posameznih področjih, ob koncu predsedovanja pa povzamejo, kako so bili ti cilji uresničeni.

Janša: Premik k boljši Evropi