Finančni ministri razpravljajo predvsem o trenutnih razmerah na svetovnih in evropskih finančnih trgih. Foto: Ukom/Primoz Lavre - Salomon 2000
Finančni ministri razpravljajo predvsem o trenutnih razmerah na svetovnih in evropskih finančnih trgih. Foto: Ukom/Primoz Lavre - Salomon 2000
Andrej Bajuk in Jean-Claude Juncker
Tudi Bajuk je ponovil, da nihče ne more govoriti, da je Evropa v recesiji. Foto: Ukom/Primož Lavre - Salomon 2000

To sta na srečanju evroskupine povedala njen vodja Jean-Claude Juncker in evropski komisar za denarne ali gospodarske zadeve Joaquin Almunia.

Evropska centralna banka izpolnjuje svoje odgovornosti, vendar pa bi tudi vlade morale na več ravneh dopolniti te ukrepe na področju monetarne politike, je dodal Almunia. Oba sta še poudarila, da prihaja do upočasnitve gospodarske rasti, zaradi česar je potrebna zaskrbljenost, in dodala, da v Evropi ni recesije.

Vlade naj spremljajo nadzorovane cene, posredno obdavčenje, s strukturnimi reformami naj zagotavljajo ustrezno konkurenco na trgih in se izognejo vsakršni mogoči obliki sekundarnih učinkov na inflacijo, kar zlasti velja za politiko plač, ter nadaljujejo javnofinančno konsolidacijo.

Do leta 2010 ničelni proračunski primanjkljaj
Juncker je države še pozval, naj se držijo javnofinančne discipline in dogovorov, ki jih je evroskupina dosegla aprila lani, po katerih naj bi do leta 2010 dosegli ničelni proračunski primanjkljaj v območju evra.

Komisar Almunia pa je opozoril, da bodo napetosti bolj dolgotrajne, kot so pričakovali pred časom, in dlje kot bodo te napetosti obstajale, večja bodo tveganja, da se bodo pretresi na finančnih trgih z negativnimi posledicami prenesli v realno gospodarstvo. Inflacija bo letos nekoliko višja, do 2,6 odstotka, kolikor je Evropska komisija za evroobmočje napovedala v vmesni gospodarski napovedi februarja letos, je še dejal Almunia. Letos pa se bo upočasnila gospodarska rast v evroobmočju, zaradi česar je potrebna zaskrbljenost.

Bajuk: Zasedanje ni prineslo novih ugotovitev
Predsedujoči Svetu EU-ja za ekonomske in finančne zadeve in slovenski finančni minister Andrej Bajuk še je dejal, da na zasedanju niso prišli do kakšnih novih ugotovitev glede gospodarske rasti in inflacije. Pojasnil je še, da so se tveganja deloma uresničila, kar realni sektor v nekaterih državah občuti, v nekaterih pa še ne. Tudi Bajuk je ponovil, da nihče ne more govoriti, da je Evropa v recesiji.