Predsedovanje EU-ju

Poudarki

  • Karantanske panterje nosijo predstavniki slovenske vlade in njihovi gostje
  • Karantanski panter v zgodovini velja tudi za zaščitnika samostojnosti Slovencev
Značka karantanskega panterja
Značka s podobo karantanskega panterja na suknjiču Janeza Janše ob obisku Evropske komisije v Sloveniji v začetku januarja. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Margot Wallström
Janez Janša s podpredsednico Evropske komisije Margot Wallström. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Karantanski panter na Janševem suknjiču

Karantanski grb ima posebno mesto v Evropi
19. marec 2008 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

V MMC-ju smo opazili, da so premier Janša in drugi na vrhu EU-ja in ob obisku Evropske komisije v Sloveniji, nosili značke s podobo karantanskega panterja.

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da značke nosijo predsedniki vlad oziroma držav članic, ministri in visoki predstavniki namesto klasičnih akreditacij na srečanjih, ki jih gosti predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

Gre za obe zasedanji Evropskega sveta, srečanje članov vlade s političnim vrhom Evropskega parlamenta in srečanje članov vlade s kolegijem komisarjev Evropske komisije ter še v primeru nekaterih drugih srečanj. Podobo na znački namreč izbere predsedujoča država članica.

Karantanski panter ima pomembno mesto v slovenski zgodovini
Na vprašanje, ali bi značka lahko pomenila provokacijo za Avstrijo, pa so v uradu vlade za komuniciranje pojasnili, da je karantanski panter simbol Karantanije in ima pomembno mesto v slovenski zgodovini. Črni panter je bil sprva grb vojvodine Koroške in obmejne Karantanske krajine iz katere je pozneje nastala vojvodina Štajerska, obe vojvodini pa sta izhajali iz prvotne Karantanije.

Karantanski panter v zgodovini velja tudi za zaščitnika samostojnosti Slovencev, so dodali in zaključili, da ima zaradi zgodovinskega pomena črni panter v karantanskem grbu posebno mesto tudi med grbi evropskih dežel.

M. K./A. M.

Prijavi napako
Komentarji
jurist
# 19.03.2008 ob 13:40
odlično.
Če ga ne Jelinčič zlorabil za svojo promocijo bi ga imeli še kje.
Sicer pa Avstrijci nimajo kaj jokat. Svojega belega panterja imajo v grbu avstrijske Štajerske. Pri čemer je ta panter 'kopija' našega.
http://www.carantha.net/crni_panter_grb_
drzave_karantanije.htm
igrego
# 19.03.2008 ob 14:06
Nekaterim zopet ni po volji, kakšno značko nosi naš premijer vlade in presedujoči EU-je Janez Janša.Verjetno bi raje videli, (iz opozicije-levice), da bi nosil na znački- srp in kladivo..
Gravesen
# 19.03.2008 ob 13:30
BRAVO, JANEZ!!!
smbu
# 19.03.2008 ob 13:18
matr kašni posranci ste novinarji, prec mutite da gre za provokacijo pa ne vem kaj, panter je naš in majo da ga politiki vseh barv ponosno nosijo ne glede na to da bi nam avstrjici najraj vse konje in kamne pobral.
U5K0
# 19.03.2008 ob 21:57
bravo janša

avstrijci nj se pa samo oglasjo če se upajo
Primarius
# 19.03.2008 ob 16:08
Podpiram izražanje v obliki karantanskega panterja v državnih simbolih Slovenije. Slovenci imamo bogato preteklost in če je ne bomo cenili bo slabo z nami!
tommm
# 21.03.2008 ob 09:33
Tako pa, čim pogledajo evropejci našo zastavo, verjetno mislijo, da smo kot druge podobno označevane države verjetno deli nekdanje Rusije.
Ladko Gajšek
# 20.03.2008 ob 18:27
Povsem korektno, bravo premier Janez Janša, z znakom karantanski panterja!

Karantanski panter ima pomembno mesto v slovenski zgodovini
Na vprašanje, ali bi značka lahko pomenila provokacijo za Avstrijo, pa so v uradu vlade za komuniciranje pojasnili, da je karantanski panter simbol Karantanije in ima pomembno mesto v slovenski zgodovini. Črni panter je bil sprva grb vojvodine Koroške in obmejne Karantanske krajine iz katere je pozneje nastala vojvodina Štajerska, obe vojvodini pa sta izhajali iz prvotne Karantanije.

Karantanski panter v zgodovini velja tudi za zaščitnika samostojnosti Slovencev, so dodali in zaključili, da ima zaradi zgodovinskega pomena črni panter v karantanskem grbu posebno mesto tudi med grbi evropskih dežel.

Kje naj dobim znak ali značko karantanskiega panterja?

Vladimir Gajšek
Getafix
# 19.03.2008 ob 13:53
Kakorkoli komaj verjamem, da prihaja to iz mojih ust, glede tega mu dam prav.
fafaron
# 05.08.2015 ob 23:00
Tudi če bi ta panter bil slovenski, ga skoraj vsi slovenski uporabniki uporabljajo za vrednote izgona "trenirkarjev", LGBT+ oseb, Judov, tujcev, s tem pa je (p)ostal slovenski kljukasti križ, nič več, nič manj.
bulagnojna
# 20.07.2014 ob 12:25
Pojma nimate kaj Janez pomeni v EU hirarhiji !
pantter
# 11.04.2008 ob 19:09
@Alternativa
V marsičem imaš prav, res je da veliko zgodovine sloni na mitih, vendar to ničesar ne spremeni. Karantanski panter je bil simbol in bo simbol Slovencev in Slovenije(Male Karantanije).
Prva slovenska pismena beseda so bili Brižinski spomeniki, po teh zapisih se da že sklepati na podlagi jezika, kdo je živel na tem ozemlju, kako se je govorilo. Ni potrebno omaloževati Trubarja, ki je vseeno vedel, da smo neka nacija, drugače se sploh ne bi trudil.

Sploh je napaka pomisliti o kakršni koli provokaciji Avstrije, tudi glede knežjega kamna. Koroške vojvode so do 13. stoletja ustoličevali v slovenskem jeziku.
Panter pa tudi ni Avstrijski, saj je bil simbol države Norik v času Rima, v malce drugačni obliki. Karantanski knezje so ga potem postavili v svoj grb.

Veseli pa me, da si je naša vlada, končno, po 17 letih upala ta znak pokazati Evropi in svetu, čeprav zelo miniaturno. Tu se začne naša zavest, če hočete. Spoštuj svojo zgodovino in simbole, da si na nekaj lahko ponosen, kot nacija!!

Ob tem pa me ne veseli dejstvo, da ta "svet" grb uporablja vedno več nestrpne (nacionalistične) mladine, ki ga s tem zlorabljajo. To pa je spet odraz družbe, v kateri se priseljen narod (noče) prilagoditi kulturi avtohtonega naroda.

Upam da se bo panterja vse bolj spoštovalo. Prav to me najbolj moti pri strankah "partijske internacionale", ki zavračajo skoraj vse grbe, ki so starejše od letnika 1849. Dvomim, da bi si g. Pahor pripel Črnega Panterja na prsa..
odpadnik-1
# 01.04.2008 ob 18:47
@alternativa, upam, da so znali prebrat in razumet. Hvala.
alternativa
# 01.04.2008 ob 00:38
uporabimo čisto kmečko logiko :

- Karantánija (tudi Korotán) je bila slovanska plemenska kneževina v Vzhodnih Alpah. Nastala je v 7. stoletju in je obstajala skoraj 300 let. Najverjetneje je bila najstarejša slovanska državna tvorba.
- Prvo omembo sploh besede Slovenec je moč najti v letu 1550 s prvo knjigo...toda že v trenutku, ko je Trubar to besedo uporabil, so se že vsi prebivalci naših in širših območij počutili za Slovence...kljub temu, da za to besedo še sploh slišali niso nikoli v življenju oziroma, da so vsi prebrali Abecednik in Katekizem, kjub 99,5 % nepismenosti.

Dejstvo je, da so se predniki današnjih Slovencev, zaradi slabih prometnih povezav, kmečkega načina življenja, ki ni spodbujal raziskovanja širšega območja, neobstoja danes nam poznanih medijev, identificirali z vasjo v kateri živijo.
Še danes lahko opazujemo rivalstvo, v nekaterih primerih celo sovraštvo med sosednjimi vasmi...in močno pripadnost kraju v katerem so ljudje rojeni, oziroma v katerem so preživljali otroštvo...LAHKO BI CELO UPORABIL IZMIŠLJENI IZRAZ, da v Sloveniji ni najmočnejši niti nacionalizem, niti regionalizem, temveč vasizem :):):)

Enako velja za vse ostale narode, Nemce(ki so pripadali številnim plemiškim, fevdalnim posestvom in niso čutili nikakršne povezave s prebivalci neke druge posesti, vse do stoletja nacionalizmov, za Nemce celo zelo pozno po letu 1871), Hrvate(še danes je težko prepričati številne t.i.Hrvate, da so v resnici resnično Hrvati...govorimo o Istranih, Dalmatincih, Slavoncih), Srbe(kašno zvezo ima čas Srednjeveške Srbije, v kateri so se knezi glede na dane razmere in koristi odločali ali bodo pripadali Zahodno katoliški ali pa Vzhodno pravoslavni veri z današnjo Srbijo, razen te, da je Srbska pravoslavna cerkev 500 let izpirala možgane ljudem dotičnega območja, da se je večer pred kosovskim bojem zbralo 12 knezov (12apostolov), ki so se pripravljali na odhod v nebeško kraljestvo, raje kot v turški jarem, knez Lazar se za svoj "narod" žrtvuje in postane nesmrten (Jezus Kristus). Med temi 12 "srbskimi knezi" seveda obstaja tudi izdajalec Vuk Branković (Juda Iškariot), ki zbeži s kosovega polja v ključnem trenutku in po veličastni borbi in junaški smrti Miloša Obilića, največjega "srbskega" junaka, ki ubije kljub neverjetni straži Murata, njegovo telo in njegovo glavo med vsemi padlimi borci, nekaj dni po vojni najde kosovka devojka (ikonografija) = Marija Magdalena, ki objokuje smrt velikega junaka...
vsi miti, zgodbe, so podobne pravljicam o Janku in Metki in Rdeči kapici, samo, da namesto rešitelja človeštva ne vidite v lovcu, ki reši babico in rdečo kapici, temveč v Jezusu Kristusu, ki z dotikom vse bolezni pozdravi, hodi po vodi in celo ustane od mrtvih, kar pa se ni več nikomur posrečilo že 2000 let.

Ne pozabite tam zgoraj med oblaki je en stric, ki vseh 6 milijard ljudi opazuje in če ne bomo pridni, nas bo po smrti za kazen spravil v pekel, ampak kljub vsemu nas ima ta striček RAD, oziroma kot reče papež : PAPEŽ MA VAS RAD !!!
jankoP
# 31.03.2008 ob 19:00
Ah "Slovenci"...to je samo ime. Sigurno, da se niso tako imenovali, ampak Slovani, ki so tu živeli, so bli naši predniki. Sigurno niso bli Nemci, Kitajci, niti Hrvati, če so že kaj bli, so bli Slovenci. Čeprav se niso tako imenovali in čeprav niso imeli dosti skupnega. Kot nimamo niti zdej. Kdo je pa danes Slovenec? Pustimo državljanstvo...po logiki je to Slovan, ki je rojen nekje tu in ki ima prednike iz nekje tu. Takrat ni blo nič drugače. Če so pa vsi ti Slovani bli v neki skupni državi ali samo pokrajni, to ni moglo bit neko naklučje, nekako povezani so morali bit.
komsomolec
# 30.03.2008 ob 17:08
Naj si navije okoli vratu namesto šala 2 metra kranjskih klobas, to bi bila promocija Slovenije.
Getafix
# 30.03.2008 ob 15:19
@ 19. alternativa

"Govoriti o Slovencih v zgodnjem srednjem veku ne pomeni nič drugega kot nacionalizirati zgodovino za nazaj; pomeni ustvarjati imaginarno sliko nacionalne zgodovine, preden se je ta sploh začela"

Zanimivo ne, da so v srednjem veku obstajali le neki abstraktnoslovanski Karantanci in Karniolci, ki so se domnevno šteli za dve različni ljudstvi, a le korak južneje imamo že izoblikovane Hrvate v Kraljevini Hrvaški že v zgodnjem ali najkasneje visokem srednjem veku. In enako Srbe, Italijane, čeravno so živeli po raznih državah, da o tem, da so Nemci bili že dovolj izoblikovano ljudstvo, da so lahko ustvarili "Sveto rimsko cesarstvo nemške narodnosti" niti ne izgubljamo besed. Vsa ljudstva okrog nas so bila izoblikovana najkasneje do viokega srednjega veka, a glej čudo med njimi tu v vzhodnih Alpah je živela neka brezoblična masa Slovanov vsaj do Trubarja, če ne kar prav do leta 1848.

Dobro, da vemo.
odpadnik-1
# 28.03.2008 ob 13:22
@Kluzo, ovadi ga hajderju, da mu navije ušesa. Kaj se važijo ti Slovenci. UDBA
ILOVEME
# 26.03.2008 ob 10:40
Prebivalci severno od Karavank so se imeli za Karantance
in tako so jih imenovali tudi njihovi bavarski in langobardski sosedi, medtem ko so južno od njih
živeli Karniolci«, obe ljudstvi sta bili slovanski, ne pa tudi slovenski

Če boš to napisal še kakih stokrat, bo mogoče kdo to celo razumel :-) LP!
alternativa
# 25.03.2008 ob 22:27
Govoriti o Slovencih v zgodnjem srednjem veku
»ne pomeni nič drugega kot nacionalizirati zgodovino za nazaj; pomeni ustvarjati imaginarno
sliko nacionalne zgodovine, preden se je ta sploh začela


Mit o hlapčevski naravi slovenskega naroda se povezuje z mitom o izgubljeni državi, Karantaniji,
in nenehnem hrepenenju po njej.* Rdeča nit zgodbe je, da so se Slovani (v mitski različici kar
Slovenci) kot avarski podložniki na današnje ozemlje naselili konec 6. stoletja, se uspeli osamosvojiti
in si ustvariti lastno državo, potem pa so jih zasužnjili Nemci in v nemškem suženjstvu so
ostali do prve svetovne vojne (Koroška, »zibelka slovenstva«, pa sploh za vedno). Tovrstna mitologija
je sicer značilna za vse srednjeevropske in tudi druge narode, ki so ali naj bi imeli neko
obliko državnosti v zgodnjem srednjem veku (čeprav nacionalnost v tistem času ni imela nobene
vloge), potem pa so jo izgubili. Hlapčevska percepcija, ki je bila v precejšnji meri tudi sestavni del
zgodnjega slovenskega znanstvenega zgodovinopisja, je ustvarila več stereotipov, ki sestavljajo
celoto mita, funkcionirajo pa tudi vsak zase.
Prvi del mita tako na primer govori o Nemcih kot najhujših slovenskih sovražnikih; vlekel se je
do konca osemdesetih let 20. stoletja in se je izgubil šele, ko so to mesto v slovenski zavesti prevzeli
Srbi; Avstrija, še posebej pa Nemčija pa sta v času osamosvajanja postali slovenski zaveznici.
Seveda je novodobni strah pred Nemci imel realno podlago najprej v mednacionalnih (tudi fizičnih)
spopadih v drugi polovici 19. stoletja, ko so Nemci dominirali v marsikaterem okolju na
Kranjskem in v drugih pokrajinah, »nemški trdnjavski trikotnik« (Cvirn 1997) pa je zlasti obvladoval
Spodnjo Štajersko,3 nato v šovinističnem ravnanju avstrijskih Nemcev med prvo svetovno vojno in
ob njenem koncu, še posebej pa v nacističnem etnocidu nad Slovenci med drugo svetovno vojno.
Drugi del mita govori o nepretrgani identiteti Slovencev od 6. stoletja dalje, čeprav »so bile
identitete prebivalcev takrat drugačne. Prebivalci severno od Karavank so se imeli za Karantance
in tako so jih imenovali tudi njihovi bavarski in langobardski sosedi, medtem ko so južno od njih
živeli Karniolci«, obe ljudstvi sta bili slovanski, ne pa tudi slovenski

* Del iskanja te povezave je tudi v simbolih – npr. predlogih, da naj bi v slovenski grb prišel karantanski panter, po Jošku Šavliju »vsakega Slovenca simbol«.

prof. dr. Božo Repe (zgodovinar na UL FF v Ljubljani) v Mitske predstave pri Slovencih
ILOVEME
# 21.03.2008 ob 11:07
Projekcija prihodnjih volitev:
Uspešna nova vlada J.J. bo imela za vojnega ministra (obrambnih ne rabimo, čemu nam bodo?) Plemenitega? :-)
tommm
# 21.03.2008 ob 09:30
Naši jugonostalgiki so si omislili butasto ime Slovenija. Karantanija bi bilo najbolje, pa ne bi blo nobenih dilem s prepoznavnostjo in zgodovino.
metelkovka
# 19.03.2008 ob 17:11
Ali je panter pri nas registriran kot državni simbol, ali le kot zaščitni znak neke skupine ali stranke?
blekbul
# 19.03.2008 ob 16:52
Slovenci imamo težave s kar tremi kategorijami. Z zgodovino, mitom in pravljicami.
Tojrsu
# 19.03.2008 ob 15:31
Bravo Janez Janša!
usavko
# 19.03.2008 ob 13:33
Ok, zdej usaj vem da ga jst ne bom nosu....
Na'nok
# 19.03.2008 ob 13:03
Iz organizacije, tu je si. bodo zelo veseli....haha
hubert69
# 23.12.2009 ob 20:03
Karantanski knezje so ga potem postavili v svoj grb.

Bedarija. Grbi so nastali ko so vitezi začeli nositi težke oklepe, ščite in šleme, da so se med seboj prepoznavali. V 12. stoletju sigurno še ne.

To pa je spet odraz družbe, v kateri se priseljen narod (noče) prilagoditi kulturi avtohtonega naroda.

Bedarija. To so osebne frustracije nedoletnih najstnikov, ki se strahopetno izživljajo nad neko socialno skupino zato ker je šibkejša od njih, da si pumpajo ego. Če bi res bili taki domoljubi, bi kaj konstruktivnega naredili da bi večali ugled Slovenije in Slovencev v tujini. Tako pa jih velik del še materinega jezika ne obvlada na več kot osnovnošolskem nivoju (kar slabo mi je ko berem komentarje po tu-je.si forumih).
Jurček
# 20.03.2008 ob 06:58
Kakšen panter, rdečo zvezdo bi moral nositi. To je simbol Slovenije. (Zlasti za nekatere!)
Kluzo
# 19.03.2008 ob 16:13
Karantanski panter je imel konec revirja na Karavankah. JJ, vsaj podučiti bi se dal.
Kazalo