Največji projekt po osamosvojitvi, meni Krajc. Foto: MMC RTV SLO
Največji projekt po osamosvojitvi, meni Krajc. Foto: MMC RTV SLO
Vprašanje Kosova bo ena izmed najbolj žgočih tem v začetku prihodnjega leta. Foto: EPA
Gregor Krajc za MMC

"Ne 31. decembra. Za paniko je že zdaj prepozno," je za MMC med drugim povedal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje in zdajšnji drugi mož urada vlade za evropske zadeve, Gregor Krajc.

"Na vse ne moremo biti pripravljeni. Lahko tudi zapade meter snega in povzroči zastoje med letališčem, Brdom in Ljubljano." Toda Slovenija je pripravljena, zatrjuje.

Logistični in organizacijski zalogaj
Skupno bo s predsedovanjem povezanih nad 3.000 sestankov, 50, formalnih in neformalnih, bo potekalo na ministrski ravni. V državi na projektu naloge opravlja 2.500 ljudi. Priprave so potekale tri leta. Predsedovanje bo proračun olajšalo za 62 milijonov evrov. "Čakamo 1. januar, da začnemo delati."

Slovenija si verjetno od projekta obeta, da se bo del vložka povrnil. Morebiti bo ustvarjena celo dodana vrednost. Kakšna? Prepoznavnost, politični kapital, višja ekonomska dinamika in gospodarske povezave?

Dodano ali odvzeto breme?
Ali sta Lizbonska pogodba in sporazum, sklenjen na Baliju, ki časovni načrt za iskanje nadomestila za kjotski sporazum premika za dve leti v prihodnost, Sloveniji odvzela del predsedovalnega bremena?

Avstrijo je ob nastopu predsedovanja čakala bombica v obliki rusko-ukrajinskega spora, zaradi katerega je bila v EU-ju prekinjena dobava plina. Finska je vlogo vodilne prevzela sočasno z začetkom t. i. julijske vojne med Libanonom in Izraelom. Slovenijo čaka ERC. Na drugi strani se razpleta (ali pa zapleta) pri vprašanju kosovskega statusa? Bližnjevzhodni akterji začenjajo nov krog pogovorov. Nedokončano vprašanje iranskega jedrskega programa. "Nobeni državi ni bilo lahko."

O naštetem, prav tako pa o Krajčevem videnju kroničnih slovenskih težav z vsebinskimi ali postopkovnimi rešitvami, povezanimi s simboli (I Feel Slovenia, znak predsedovanja, predlagana celostna podoba državne uprave), lahko izveste več v pripetem videu. Vabljeni.

Gregor Krajc za MMC