EU meni, da bojkot olimpijskih iger ni primeren odgovor na teptanje človekovih pravic v Tibetu. Foto: MMC RTV SLO
EU meni, da bojkot olimpijskih iger ni primeren odgovor na teptanje človekovih pravic v Tibetu. Foto: MMC RTV SLO

Na skupnem sestanku ministrov za šport in predsednikov nacionalnih olimpijskih komitejev članic EU-ja so se strinjali, da bojkot olimpijskih iger v Pekingu zaradi razmer v Tibetu ni primeren, saj so tako prizadeti le športniki, takšno stališče pa je javno izrazil tudi Dalajlama. Da se bojkot ne izplača, se je namreč pokazalo že na igrah v Montrealu, Moskvi in Los Angelesu.

S sprejetjem Ljubljanske deklaracije pa so pripravili temelje za uresničevanje skupne politike EU-ja na športnem področju v sodelovanju med civilno družbo in vladnimi organi. Jan Figel, evropski komisar, pristojen za področje športa, je pojasnil, da so med prednostnimi nalogami poleg boja proti prepovedanim poživilom izpostavili tudi športno rekreacijo in neprofitne športne organizacije, pomoč prostovoljcem, ki so zelo pomembni za delovanje športa, želijo pa tudi razviti statistične standarde za merjenje ekonomskih učinkov športa in nadaljevati z avtonomijo športnih federacij.

Izvedli bodo tudi študije o doma vzgojenih igralcih, o zlorabah v primeru športnih agentov in o financiranju športa na vladni in nevladni ravni.