Foto:
Foto:
Janša sklepe vrha predstavil v Bruslju

Slovenski premier je v Bruslju govoril na zasedanju Evropskega parlamenta in poudaril, da je pomembno, da je že manj kot dva meseca po objavi podnebno-energetskega svežnja doseženo soglasje o temeljnih načelih in časovnem okviru, saj so se voditelji članic EU-ja zavezali, da bodo dogovor dosegli do konca leta 2008.

Poslancem je Janša povedal še, da je uspeh te zakonodaje odvisen tudi od njih, saj se bo sprejemala v sodelovanju s parlamentom, in da je pomembno pravočasno sprejetje.

"Le s pravočasnim sprejemom svežnja bomo upravičili pričakovanja evropskih državljanov in dali pozitiven signal našim partnerjem v svetu, še posebno v luči pogajanj o celovitem postkjotskem sporazumu prihodnje leto v Koebenhavnu," je poudaril Janša.

Peta svoboščina - prost pretok znanja
V govoru, v katerem je povzel slepe vrha 13. in 14. marca, se je dotaknil tudi uvedbe pete svoboščine - voditelji so namreč uvedli prost pretok znanja. Po njegovem mnenju ima znanje v evropski skupnosti danes isto ali celo večjo vlogo, kot jo je imel nekoč premog, saj je katalizator gospodarske rasti, strukturnega prilagajanja in socialne vključenosti.

Pomembno mesto na dnevnem redu je po Janševih besedah zasedlo vprašanje liberalizacije notranjega energetskega trga in oblikovanje Unije za Sredozemlje. Dodal je, da si slovensko predsedstvo prizadeva za uravnotežen pristop do sosedstva EU-ja, zato želi opozoriti tudi na to, da se mora vzporedno s politiko sredozemlja razvijati tudi vzhodna politika Unije.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je nato poudaril, da po spomladanskem vrhu jasno vidijo naloge, ki so pred njimi. "Dokazati moramo, da ima Evropa moč in sposobnost, da se odzove na globalne izzive," je dejal.

Janša sklepe vrha predstavil v Bruslju