Unionova suita oziroma predsedniški apartma, ki je gostil tudi Billa Clintona. Pred kratkim je v njem prespal evropski pravosodni komisar Franco Frattini, le dan zatem pa je v isti apartma prišel predsednik Združenih narodov Ban Ki Moon. Suita se lahko v posebnih priložnostih tudi združi s še dvema dodatnima sobama. Foto: MMC RTV SLO
Unionova suita oziroma predsedniški apartma, ki je gostil tudi Billa Clintona. Pred kratkim je v njem prespal evropski pravosodni komisar Franco Frattini, le dan zatem pa je v isti apartma prišel predsednik Združenih narodov Ban Ki Moon. Suita se lahko v posebnih priložnostih tudi združi s še dvema dodatnima sobama. Foto: MMC RTV SLO
Unionova Bela dvorana
Bela dvorana je ena izmed 24 dvoran hotela Union. Dvorano uredijo glede na zahteve gostov. Določeni sestanki se namreč lahko odvijajo v manjših dvoranah, kjer imajo pomembnejši gostje tudi servirano hrano. Foto: MMC RTV SLO/STA
Suita hotela Slon
Največja soba hotela Slon ima dve spalnici in dnevno sobo, v kateri je celo kamin. Čeprav je skoraj enako velika kot Unionov predsedniški apartma, je njena cena več kot dvakrat nižja. Foto: MMC RTV SLO
Restavracija Ljubljana, Hotel Slon
V Slonu imajo tudi dve restavraciji za zaključene družbe, ki jih uporabljajo za dogodke v sklopu predsedovanja. Foto: MMC RTV SLO
Hotel Lev
V Hotelu Lev so bili zelo skopi z informacijami, tako da naj bi tudi cena sob bila poslovna skrivnost. Foto: MMC RTV SLO

Delegacije po hotelih namešča Protokol Republike Slovenije, in sicer potem, ko mu hoteli pošljejo svoje tlorise in ponudbo. Pozneje hoteli pogodbe za namestitve podpisujejo neposredno z ministrstvi, iz katerih so delegacije.

Postopek rezervacije za vseh 150 dogodkov je trajal kar leto in pol, saj so morali upoštevati želje gostitelja, hotelske kapacitete, najbolj pa željo, da se vse goste istega dogodka oziroma vsaj čim več namesti v isti hotel.

Ministri spijo v Unionu
Najpomembnejše goste in ministre gosti Grand hotel Union, ker je največji, saj skupaj z nekdanjim Holiday Innom premore 327 sob. Dogodki na ministrski ravni so namreč po številu udeležencev med najštevilčnejšimi. Nazadnje je tako v Unionu prenočila delegacija evropskih pravosodnih ministrov skupaj s pravosodnim komisarjem Francom Frattinijem.

V Unionu so med obiskom MMC-ja povedali, da sprejemajo tudi najpomembnejše državne delegacije, ki vedno pridejo skupaj. Potem je od proračuna delegacije odvisno, kje bodo spali. Osnovna predpostavka organiziranosti je varnost, zato je pomembno, da so lahko nekateri gostje ločeni od drugih, vsi ministri pa so posebej varovani.

Francoska delegacija je, na primer, pripeljala s seboj tudi svoje varnostnike, ki so jih potem varovali še domači.

Prednost Uniona je velikost in središčna lokacija
Prednost Uniona je središčna lokacija, pa tudi možnosti zmanjšanja prometnih zmaškov, če pripelje daljša kolona vozil. Union ima tudi veliko število dvoran, kar 24, ki lahko sprejmejo med 10 in 800 ljudi.

Sicer pa hotel sestavljajo tri enote: Executive (najstarejši secesijski del), Business (nekdanji Holiday Inn) in Garni (nasproti Kinoteke).

V Slonu veliko dogodkov na podministrski ravni
V Hotelu Slon ugotavljajo 10 % večjo zasedenost, kar znaša 400 nočitev več. Za MMC so povedali, da ocenjujejo, da je bilo pri njih do zdaj nameščenih približno 200 gostov, povezanih s predsedovanjem, v prihodnje pa pričakujejo še približno 300 gostov. Njihovi gostje so večinoma predstavniki raznih evropskih institucij in novinarji. Gostijo tudi veliko predstavnikov ministrstev in veliko dogodkov na podministrski ravni, saj imajo 4 večnamenske dvorane z od 10 do 350 sedeži, poleg zajtrkovalnice imajo še dve restavraciji za zaključene družbe od 60 do 80 gostov.

..............................Cene sob........................

..................Enoposteljna........Suita oz. ..
.............................................nadstandardna

....Union.........194-279............455-655

....Union
....Business...178-254...........372-535

....Garni..........139-200...........286-411

....Slon...........106- 127...........225-335

....Lev................od 90.................od 230

....City................od 91.................od 148

Cena največkrat oddane sobe v hotelu je 160 EUR na noč. Sami ne gostijo ministrov, imajo pa polne roke dela z vsemi preostalimi gosti, saj je večina srečanj ravno na podministrski ravni. V dveh restavracijah lahko gostijo 80 oziroma 60 ljudi, v kavarni pa do 250 ljudi, kar je primerno za bolj neformalne sestanke.

City hotel in Lev: Cena sob je poslovna skrivnost
V Hotelu Lev so bili zelo skopi s posredovanimi informacijami, med predsedovanjem pa se zasedenost ni povečala. Natančnejšega števila in strukture gostov nam niso posredovali. Enako naj bi bila tudi cena sob poslovna skrivnost. Vseeno smo cenik dobili na njihovi spletni strani.

Podobno so s podatki skopi tudi v City Hotelu, pri čemer ugotavljajo 10-odstotno povečano zasedenost v času predsedovanja. Tudi sami o cenah ne govorijo, češ da gre za poslovno skrivnost, tako da smo tudi za njihove cene morali pogledati na njihovo spletno stran.

V MMC-ju smo poizvedovali tudi v M Hotelu, a nismo prejeli nikakršnega odgovora.

Blaž Kosovel