Berlin je eno izmed najbolj raznovrstnih mest Evrope. Dotrajane hiše Vzhodnega Berlina se spreminjajo v umetniške centre ali pa se podirajo in namesto njih rastejo najmodernejše novogradnje. Foto: EPA
Berlin je eno izmed najbolj raznovrstnih mest Evrope. Dotrajane hiše Vzhodnega Berlina se spreminjajo v umetniške centre ali pa se podirajo in namesto njih rastejo najmodernejše novogradnje. Foto: EPA
avtocesta, Nemčija
Angela Merkel
Angela Merkel je prva ženska pa tudi prva Vzhodna Nemka, ki je prevzela mesto nemškega kanclerja. Foto: EPA

Vendar Evropo vsaka izmed njih razume drugače. Velika Britanija kot nekdanja kolonialna velesila še vedno gleda s svojega otoka na ves svet zviška. Francija se še vedno spominja časov Napoleona in tudi razume Evropo v takšnih kategorijah. Nemčija pa je ne sme razumeti na način Hitlerja, saj je bila njegova ideja velike Nemčije kot združene Evrope preveč radikalna, da bi se lahko obdržala.

Lahko pa trdimo, da je ravno Weimarska republika eden izmed pravzrokov za nastanek Evropske unije, tako da je tudi ena izmed njenih ustanoviteljic. Padec Berlinskega zidu ter poznejša združitev Nemčij pa predstavlja nov mejnik v svetovni zgodovini.

Tretje največje gospodarstvo na svetu
Ceno druge svetovne vojne mora Nemčija še vedno plačevati, kar se kaže tudi v tem, da je edina država, kjer ni nacionalističnih strank v parlamentu. Jih ni, ker jih ne sme biti. Ceno poraza in prusko podedovano disciplino pa je znala obrniti sebi v prid, tako da je danes tretje največje gospodarstvo na svetu, takoj za ZDA in Japonsko. Z 82,5 milijona prebivalcev je tudi država z največ prebivalci v EU-ju, čeprav ima hkrati tudi najnižjo rodnost.

Kljub vsemu pa se je v zadnjem desetletju tudi sama spopadala z gospodarsko recesijo, ki pa jo je uspela prebroditi. Uspela je zmanjšati proračunski primanjkljaj, v prvi polovici pa je (po dolgem času) zabeležila celo presežek. Nemško gospodarstvo naj bi tako po avgustovskih ocenah finančnega ministrstva v drugi polovici letošnjega leta dosegalo hitrejšo gospodarsko rast, ki naj bi jo poganjala zasebna potrošnja. Prihodnje leto naj bi se gospodarski vzpon še nadaljeval, vendar z omejeno hitrostjo.

Vzhodna Nemka Angela Merkel je novembra 2005 postala prva kanclerka v zgodovini države. Nemško vladno koalicijo tako danes sestavljajo njeni socialdemokrati (SPD) ter Krščanskodemokratska unija (CDU) in njena sestrska stranka Krščanski socialisti (CSU).

Nemško predsedstvo Uniji uspešno končano
Konec junija je svoje predsedovanje Uniji sklenila z dvema velikima dogovoroma – o mandatu za pogajanja o novi pogodbi o reformi EU-ja ter o energetskih in podnebnih zavezah. Velik preboj nemškega predsedstva EU-ju namreč predstavlja marčni dogovor o zavezujočih ciljih na področju energije in o vzpostavitvi notranjega trga EU na področju energetike. Nemško predsedstvo pa je sicer prvič v zgodovini Evropske unije delovalo na podlagi 18-mesečnega programa predsedovanja, ki ga je Nemčija pripravila skupaj s prihodnjima predsedujočima, Portugalsko in Slovenijo.

Slovenija tradicionalno v nemškem kulturnem vplivu
Slovenija že od vekomaj spada pod nemški kulturni vpliv. Nenazadnje je tudi največ izseljencev (poleg Amerike) odšlo na delo ravno v Nemčijo, kjer so postali “gasterbajterji”. Nemčija je tudi najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in je ena izmed prvih držav, ki nam je priznala samostojnost, njen takratni kancler Helmut Kohl pa ima tudi velike zasluge za proces osamosvajanja.

B. K.