Trojko EU-ja so sestavljali Dragutin Mate, Lovro Šturm in Franco Frattini. Foto: EPA
Trojko EU-ja so sestavljali Dragutin Mate, Lovro Šturm in Franco Frattini. Foto: EPA

Skupni cilj med ZDA in državami članicami unije je čim prej vzpostaviti varno potovanje brez vizumov, so danes sklenili predstavniki EU-ja in ZDA.

Pri doseganju tega cilja bosta obe strani sledili dvotirnemu pristopu. Ta vključuje tako dvostranska pogajanja o zadevah, ki so v nacionalni pristojnosti posameznih članic unije, kot tudi tista, ki jih bo vodila Evropska komisija. Pogovori o programu visa waiver, ki državljanom omogoča vstop v ZDA brez vizumov za obdobje do 90 dni, in o elektronski avtorizaciji potovanj v ZDA naj bi bili končani do junija.

Glede načrtovanega sistema elektronske avtorizacije potovanj (ETA), ki naj bi ga ZDA za članice visa waiverja uvedle še letos, so se udeleženci srečanja na Brdu strinjali, da bodo ZDA uniji posredovale dodatne informacije o njegovem izvajanju. ETA bo sicer enaka za vse članice EU in jo bodo usklajevali s podobnim sistemom, ki ga načrtuje EU.

Trojko EU so sestavljali predsedujoča Svetu EU za pravosodje in notranje zadeve, slovenska ministra Lovro Šturm in Dragutin Mate ter komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini, iz ZDA pa sekretarja za domovinsko varnost Michael Chertoff in za pravosodje Michael Mukasey.