Na vseh srečanjih predsednikov odborov državnih parlamentov za različna področja bodo sodelovali tudi predstavniki Evropskega parlamenta in predsedniki odborov držav kandidatk za članstvo v EU-ju. Foto: RTV SLO
Na vseh srečanjih predsednikov odborov državnih parlamentov za različna področja bodo sodelovali tudi predstavniki Evropskega parlamenta in predsedniki odborov držav kandidatk za članstvo v EU-ju. Foto: RTV SLO
France Cukjati
Odprtju skupnih parlamentarnih srečanj predsedujeta predsednik Evropskega parlamenta in predsednik parlamenta predsedujoče države (v našem primeru France Cukjati), drugi dan pa vodita razpravo. Foto: RTV SLO

Poleg tega bodo gostili še konferenco odborov državnih parlamentov za zadeve EU-ja in Evropskega parlamenta ter sodelovali pri pripravi medparlamentarnih srečanj v Bruslju. Tam bosta potekali skupni parlamentarni srečanji (prvo bo pred marčnim vrhom EU-ja, na temo lizbonske strategije, majsko pa bo namenjeno razpravi o prihodnosti Evrope) in skupna srečanja parlamentarnih odborov. Odprtju skupnih parlamentarnih srečanj predsedujeta predsednik Evropskega parlamenta in predsednik parlamenta predsedujoče države (v našem primeru France Cukjati), drugi dan pa vodita razpravo.

Na vseh srečanjih predsednikov odborov državnih parlamentov za različna področja bodo sodelovali tudi predstavniki Evropskega parlamenta in predsedniki odborov držav kandidatk za članstvo v EU-ju. Na srečanjih, ki bodo potekala za zaprtimi vrati, bodo predvsem izmenjavali stališča, ne da bi sprejemali kakršne koli sklepe.

Večji dogodek, ki bo odprt za javnost in na katerem bodo sprejeli določene sklepe, pa bo redno zasedanje konference odborov državnih parlamentov za zadeve EU-ja in Evropskega parlamenta (Cosac).

Skupna srečanja parlamentarnih odborov pa potekajo pod okriljem odborov Evropskega parlament, ki na svoje zasedanje povabijo odbore državnega parlamenta predsedujoče države kot sopredsedujoče in poročevalce na srečanju.

V začetku marca bo v Sloveniji potekala tudi konferenca Skupščine Zahodnoevropske unije (WEU), saj dogodek v zadnjih letih tradicionalno pripravljajo države, ki predsedujejo sedemindvajseterici.

Parlamentarna srečanja velik prevajalski zalogaj
Druge posebne vloge slovenski parlament med predsedovanjem EU-ju ne bo imel. Se pa pospešeno pripravljajo na naloge, ki so vezane na tolmačenje in prevajanje. Na petih srečanjih predsednikov odborov parlamentov morajo priskrbeti tolmačenje v delovna jezika EU-ja (angleščina in francoščina), zagotovljeno pa bo tudi prevajanje v slovenščino. Pri dogodkih v Bruslju za tolmačenje poskrbi Evropski parlament, na kongresu Cosac pa bo treba poskrbeti za tolmačenje iz 23 uradnih jezikov Unije in nasprotno, za kar imajo v državnem zboru že zagotovljene prevajalce.