Ministri so, kot je običaj, predstavili svoje programe pristojnima odboroma Evropskega parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Ministri so, kot je običaj, predstavili svoje programe pristojnima odboroma Evropskega parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski ministri v evropskem parlamentu

Pred odborom za kulturo in izobraževanje so nastopili ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, minister za šolstvo in šport Milan Zver ter minister za kulturo Vasko Simoniti. Pred odborom za pravne zadeve pa so medtem nastopili ministri: za pravosodje Lovro Šturm, za javno upravo Gregor Virant in za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Šturm je napovedal, da bodo v ospredju akti, ki so koristni za državljane Unije. Dodal je, da bo cilj en sam in to je dejansko ustvariti boljše življenje za evropske državljane. Pravne rešitve omogočajo boljše življenje le, če v praksi tudi resnično zaživijo, je še pojasnil.

Virant med prednostnimi nalogami v okviru "boljše zakonodaje" vidi pripravo boljših predpisov, zmanjšanje administrativnih bremen, merjenje administrativnih stroškov ter oceno učinkov predpisov na državljane in gospodarstvo. Najpomembneje je, da je na ravni Evropske unije.

Vizjak pa je poudaril, da je učinkovit pravni okvir za zaščito pravic intelektualne lastnine pomemben za konkurenčnost in v zvezi s tem predstavil prioritetno obravnavo evropske patentne ureditve.

Zver je v predstavitvi opozoril predvsem na problematiko dopinga in napovedal poskus uveljavitve strožje politike proti temu.

Simoniti kot največje vprašanje na svojem področju vidi uskladitev kulturnega programa Unije za naslednja tri leta.

Kuclar Dolinarjeva pa je poudaril projekt Erasmus Mundus, saj igra pri odločanju o tem vprašanju Evropski parlament pomembno vlogo.

M. R.

Slovenski ministri v evropskem parlamentu