Skandinavija pa povrhu vsega slavi tudi po lepih in svetlolasih dekletih. Foto: EPA
Skandinavija pa povrhu vsega slavi tudi po lepih in svetlolasih dekletih. Foto: EPA
Volvo V70
Švedsko jeklo, švedsko znanje, švedski volvo.
Danska je vodilna država, ki si priskrbi električno energijo s pomočjo vetra. Foto: EPA
Lordi - le kdo jih bo pozabil? Foto: EPA

Švedska, Danska in Finska so drugim evropskim državam za zgled tudi pri varovanju okolja, v raziskavah pa se vselej uvrstijo v vrh držav po svobodi medijev, državljanskih svoboščinah in stopnji korupcije. Medtem ko Finska odločno zagovarja evropsko idejo, sta Švedska in Danska med bolj evroskeptičnimi državami Unije, saj nista uvedli evra.

Danska si je izposlovala številne ugodnosti. Nekakšna skandinavska Velika Britanija.
Tudi sicer sta samostojnost in neodvisnost, v švedskem in finskem primeru celo nevtralnost, zapisana v globinah skandinavske duše.

Švedska - naklonjena širitvam
Švedska je v EU vstopila leta 1995. Leta 2003 je na referendumu zavrnila uvedbo evra, večina njenih državljanov pa se zavzema za to, da bi tudi o novi evropski pogodbi odločali na ljudskem glasovanju. Verjetno je zelo zanimiva zgodba o evru. Danci in Britanci so izposlovali, da jim ni treba uvesti te valute, medtem ko bi jo Švedka morala. Državljani so uvedbo zavrnili. Kako naprej? Enostavno, Švedi niso nikoli vstopili v ERM II., kar je predpogoj za vstop v evroobmočje.

Švedska je tudi naklonjena širitvam EU-ja, saj je prepričana, da je razširjena povezava enkratna priložnost za mir in varnost, to pa je predpogoj za politične, gospodarske in okolijske priložnosti za vse. Ob širitvi EU-ja leta 2004 je bila desetmilijonska kraljevina ena redkih, ki ni zaprla trga dela za iskalce zaposlitve iz novink. Švedsko od lani vodi desnosredinska vlada pod vodstvom premierja Fredrika Reinfeldta, ki je končal dvanajstletno vladavino socialdemokratov.

Danci - skandinavski Britanci
Tudi Danci so v strahu pred dodatno izgubo suverenosti na referendumu zavrnili uvedbo evra, je pa danska krona kljub temu vezana na skupno evropsko valuto. Danska si je sicer glede evra izposlovala izjemo in ji skupne valute, kot že rečeno, ni treba uvesti. Tudi Danci so za to, da bi o novi reformni pogodbi glasovali na referendumu, čeprav kaže, da bo pogodbo vendarle potrjeval parlament.

Dansko, ki je članica Unije od leta 1973, že drugi mandat vodi desnosredinski premier Anders Fogh Rasmussen, ki je bil do letošnjega julija tesen zaveznik ZDA pri okupaciji Iraka. Dansko vsekakor vsak pozna, če ne drugače, po dobrem pivu in vetrni energiji, kjer očitno menijo, da vetrnica na vsakem pednju zemlje ne škodi pticam. Ali pač.

Finska - Hard Rock Hallelujah
Finska je edina izmed teh treh skandinavskih držav, ki je uvedla evro, kot zadnja med njimi pa je Uniji predsedovala v drugi polovici leta 2006. Med njenim predsedovanjem sta bila dokončno sprejeta direktiva o storitvah in sveženj o registraciji kemikalij Reach. Ni pa ji uspelo okrepiti sodelovanja z Rusijo, kar je bil eden glavnih ciljev. V deželi gozdov in jezer, ki je v EU vstopila skupaj s Švedsko, predsednika države volijo na splošnih volitvah. Vlado od junija 2003 vodi Matti Vanhanen, ki je na volitvah marca letos dobil nov mandat. 5,3-milijonska Finska ima od takrat kot prva na svetu večinsko žensko vlado.

Nokia, smučarski skoki, Božičkovo domovanje je le nekaj zaščitnih znakov te dežele, ki je nazadnje presenetila z zmagovitim težkometalnim nastopom na Evrosongu. Hard Rock Hallelujah, za prihodnost se jim ni treba bati.

Mitja Kandare