Skupen evropski azilni sistem naj bi bil vzpostavljen do leta 2010. Foto: www.eu2008.si
Skupen evropski azilni sistem naj bi bil vzpostavljen do leta 2010. Foto: www.eu2008.si
Na Brdu o azilni politiki

Države namreč vprašanje in podeljevanje azila obravnavajo različno. Ministri, ki jih je gostil predsedujoči svetu EU-ja, Dragutin Mate, so podprli predlog za ustanovitev evropskega podpornega urada za področje azila, pripravili pa naj bi tudi informacijski portal o državah, iz katerih pribežniki prihajajo.

Komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini pa je napovedal elektronski register vstopov in izstopov iz EU-ja, namenjen omejitvi ilegalnega priseljevanja. Frattini je na konferenci za novinarje prav tako napovedal, da bo februarja predstavljen paket ukrepov za zagotavljanje novih tehnologij, ki bodo pripomogle k boljši zaščiti zunanjih meja povezave.

V Avstriji in Nemčiji namreč ugotavljajo, da se je po razširitvi schengna konec lanskega leta povečalo število beguncev iz nekdanje Sovjetske zveze, ki so v ti dve državi prišli iz novih članic schengna.

Po besedah ministra Mateja je zanimiva in plodna razprava dala veliko dobrih idej, "ki bodo pomagale pri uspešni pripravi osnutka prihodnjega programa na področjih izmenjave podatkov, migracij, vizumske politike in upravljanja mej ter zunanjih odnosov pri obravnavi varnostnih vprašanj".

Na Brdu o azilni politiki